ALANYA’NIN FETHİ’NİN 800. YIL KUTLAMALARI

Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın Alanya’yı fethedişinin 800. yılı Alanya Kalesi’nde düzenlenen görkemli etkinliklerle kutlandı. Etkinlikte konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Alanya, Anadolu'nun dışa açılan bir kapısıdır. Alanya turizmin başkentidir” dedi.

Alanya’nın Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından fethedilmesinin 800. yılı, Alanya Belediyesi’nin Alanya Kalesi’nde düzenlenen coşkulu kutlamalarla gerçekleştirildi. Törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi(ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, AK Parti Antalya milletvekilleri Atay Uslu, Mustafa Köse, İbrahim Aydın, Kemal Çelik, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, ilçe protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.

“ALANYA TURİZMİN BAŞKENTİ”

Törende konuşan Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Alparslan ile başlayan Yassıçimen ile devam eden Selçuklu fethi Anadolu'nun mayasını çaldı. Medeniyetimizi tuğla tuğla örüp, nakış nakış işlediler. 6 asırdan beri ayakta olan Bedesten Türk'ün ticaret yoluyla yarattığı refaha işaret ediyor. Tersane ile önem kazanan Alanya asırlardır önemli bir liman şehri olmayı sürdürüyor. Bu şanlı mirastan aldığımız mirasla dış politikamızı şekillendiriyoruz. Akdeniz'e hak ve huzuru sağlamak için çalışıyoruz. Kimsenin hakkını yemiyor, herkesin hakkına saygı duyuyoruz. Bizi Kızılkule'nin ötesine itmek isteyenlere karşı mücadele ediyoruz. Bugün Alanya, Anadolu'nun dışa açılan bir kapısı. Alanya turizmin başkenti. Alanyalı olmanın ayrıcalığını diplomaside her zaman hissediyorum. Alanya için ne yapsak az. Alanya'ya gelen misafirler Türkiye'yi buradaki misafirperverliği ile tanıyor ve anlatıyor. Bu nedenle sorumluluğunuz büyük. 800. yıl adına bu etkinliğin hazırlanması nedeniyle Belediye Başkanımız Adem Murat Yücel’e teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

“FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN”

Konuşmasına Alanya’nın fethini kutlayarak başlayan Başkan Yücel, “1221 yılından bugüne Alanya'nın fethinin 800. yılını kutluyoruz. Fethimiz mübarek olsun. Bu şehri, Türklükle, Müslümanlıkla, ezanla, iyilik ve güzelliklerle buluşturan karaların ve denizlerin sultanı Alaaddin Keykubat'tır. Türkiye ve dünya literatürünün en ünlü Selçuklu Sultanı unvanına sahip olan 1. Alaaddin Keykubat, rüyalarında kendisine ilham olunan Alanya'yı fethettikten sonra büyük bir yapılaşma ve imar hamlesi başlatmıştır. Sanata, bilime, eğitim ve kültüre çok büyük önem veren Keykubat, ortaya koyduğu sayısız eserlerle Alanya'yı, Türk-İslam medeniyetinin en önemli şehirlerinden biri yapmıştır. Bizim için fetih; Keykubat'ın mirasına sahip çıkmak, onu yaşamak ve yaşatmak” dedi.

ALKÜ ALANYA’YA DESTEK

ALKÜ’nün ve kendisinin Alanya’nın gelişmesi için önemli katkılar vereceklerine inandıklarını aktaran Rektör Kalan, “Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın adını taşıdığımız üniversitemiz ve şahsım adına bundan sonraki süreçte de Alanya’mızın sosyo-kültürel, ekonomik, eğitim, bilim, sanat açısından gelişmelerine önemli katkılar vereceğimize inanıyorum. Desteklerinden dolayı başta sayın Dışişleri Bakanı’mız Mevlüt Çavuşoğlu olmak üzere tüm Alanya halkımıza teşekkürlerimi arz ediyorum. Alanya’mızın fethinin 800. yıldönümü kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.

TÜRK’LÜĞÜN ŞEHRİ ALANYA

MHP Başkan Yardımcısı Durmaz, “Alanya, bizler için coğrafyayı vatan kılan, aziz ecdadımızın kutlu yadigarı, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın muştulu rüyası, tarihimizle talihimiz arasında yıkılmayacak köprüdür. Alanya, Anadolu'nun kendisi, Türk’lüğün ebedi şehri olmuştur. Bu şehirde de görevini tam yapan bir belediye başkanımız var. MHP tam 53 yıldır dik baş, tok karın ve mutlu yarın için çalışıyor. Amacımız tüm belediyelerde üretken belediyecilik anlayışının en güzel şekilde sergilenerek milletimize verdiğimiz sözlerin tutulması, Alanya Belediyemizin bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor” dedi.

GÜLBEN ERGEN KONSER VERDİ

Alaaddin Keykubat’ın Alanya’yı fethinin 800. yıldönümü kutlamaları, Gülben Ergen konseriyle devam etti. Ünlü şarkıcı sevilen şarkılarını Alanyalılar için seslendirdi. Alanı dolduran kalabalığı seslendirdiği şarkılarla coşturan Ergen, gösterilen ilgiye karşılık sık sık katılımcıların arasına karışmayı da ihmal etmedi. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, "Alanya’nın yeni kraliçesi Gülben Ergen'dir" diyerek Alanya’nın anahtarını kendisine teslim ederken Kadın Girişimciler Kooperatifi’nin hazırladığı Alanya’ya özgü ipek kozasından yapılma Alanya tacı, yine Alanya’ya özgü ipek kozası ve sedef çiçeğinden yapılma duvar panosu, su kabağı üzerine işlenmiş resmi ve 800. yıla özel olarak hazırlanan şehrin sembolik anahtar da kendisine hediye edildi.