ALANYA’DA SİBER ZORBALIK SEMİNERİ
Alanya HEP Üniversitesi'nde, 'Gençlik ve Sosyal Medya' konulu seminer gerçekleştirildi. 15-21 Mayıs Gençlik Haftası kapsamında gerçekleştirilen seminerde, 'Sosyal Medyayı Nasıl Kullanıyoruz, Sosyal Medya Ne Kadar Gerçek Ne Kadar Sanal' konularına değinildi. Siber zorbalık, teknoloji bağımlılığı ve dijital ayak izi konularında da bilgilendirmelerde bulunan Uzman Psikolog Büşra Dağ, ailelere uyarılarda bulundu.
Sağlık Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen etkinlikte, Uzman Psikolog Büşra Dağ, üniversite gençliğinin üretim odaklı sosyal medya kullanımına yönelmesi ve bu konuda farkındalık oluşturulmasına dikkat çekti. Siber güvenlik, dijital ayak izi ve sanal zorbalık konuları hakkında bilgiler aktaran Uzman Psikolog Dağ, ailelere uyarılarda bulundu.
'TÜRKİYE'DE SOSYAL MEDYA KULLANIM ORANI YÜZDE 80'
Büşra Dağ, dünya genelinde 60 saniyede 19 milyon sosyal medya mesajı gönderildiğini, bu mesajların 694 binin instagram akışı olduğunu aktardı. Sosyal medyanın doğru kullanılmasının önemine dikkat çeken Dağ, “Sosyal medya doğru kullanıldığında işe yarayan bir sistem. Özellikle son dönemlerde eğitim konusunda, iş konusunda, arkadaşlarla paylaşım konusunda çok fazla faydaları tarafları da var. Araştırmalara göre Güney Amerika'nın Şili bölgesinde halkın yüzde 92'si sosyal medyayı kullanırken, bu oran Çin'de ve Hindistan'da yüzde 90, Türkiye'de ise yüzde 80 civarında. Türkiye'de birçok alanda sosyal ağlar hem bireysel hem de kurumsal açısından önem arz ediyor. Türkiye'de internet kullanıcısı oranı 18 milyon iken, 14 milyon kişi, sosyal ağ kategorisinde yerini alıyor. İnternet kullanıcılarının internette geçirdiği zaman sıralamasında sosyal ağlar üst sıralarda yerini koruyor. Türkiye'de sosyal medya kullanımı, genelde ortalama 4 saat olarak tespit edilmiş" diye konuştu.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINA DİKKAT
Siber zorbalık, teknoloji bağımlılığı ve dijital ayak izi konularında da bilgilendirmede bulunan Uzman Psikolog Büşra Dağ, ailelere uyarılarda bulundu. Dağ, “Düşüncesini beğenmeyen, davranışını beğenmeyen ya da yaptığı bir şeyi beğenmeyen kişiler, ister istemez çok çirkin yorum yazabiliyor. Bu yorum özgürlüğü kapsamında yapılan eleştiriler, kişileri psikolojik açıdan olumsuz etkileyebiliyor. Siber zorbalığa uğrayan kişilerin sıkıntıları olmaya başlıyor. Kişi de internet kullanımı sonrası üzüntü, depresyon, ankisiyete gibi durumlar yaşanabiliyor. Aşırı uyku, tırnak yeme, yeme bozukluğu, akademik başarılarda düşüş, aile içi yaşam kalitesinde düşmeler, kendine zarar verme davranışları ve sık hastalanma olabiliyor. Zorbalık sosyal platformda gerçekleşiyorsa hemen engellemeliyiz. Dijital ayak izi kalıcı bir şekilde kalıyor. Kişi bu izleri sildiğini zannetse de asla bu izler silinmiyor. Gelecekte bu durum karşılarına çıkabilir. Biz korktukça zorbalar artıyor. Aile denetimi olmadan girilen sosyal medya platformlarında 13 -14 yaşındaki gençler zorbalığa uğruyor" diye konuştu.
DHA