ALABALIK YAVRULARI KAPIŞ KAPIŞ SATILIYOR

Akseki’de üretilen yavru alabalıklar çeşitli il ve ilçelerdeki üreticilere satılıyor. Tesis sahiplerinden Halil Arslan, bu yıl üretimde iyi bir verim aldığını kaydederek, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacaklarını dile getirdi.

Akseki Sinanhoca Mahallesi Kozarası mevkiinde yetiştirilen alabalık yavruları talep gördü. Bölgedeki alabalık tesisi sahiplerinden Halil Arslan, yaklaşık üç ay önce 700 tane alabalıklardan alınan havyarları kuluçkaya yatırdıklarını ve ortalama 1 milyon 500 bin ile 2 milyon adet alabalık yavru üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu yıl ilk kez deneme amaçlı yapmasına rağmen sezonu çok iyi geçirdiğini ve pazarlama sorunu yaşamadığını anlatan Arslan, “Alabalık yavrularımız büyük ilgi gördü. Türkiye’nin birçok iline pazarlama yaptık. Şu an elimde yavru balık kalmadı. Yeni sezon hazırlıklarına şimdiden başladım. Hedefim 5 milyon yavru üretmek” dedi.

“YAVRU BALIKLAR BOY BOY AYRILIYOR”

cak ayında sağımlarında yumurtalar keselerini attıktan sonra küçük havuzlara aktardıklarını ve büyüdükçe küçük havuzlardan büyük havuzlara aktardıklarını söyleyen Arslan, “Bu yavrular büyüdükçe üç boyda yavru ayırabilen makine ile boy boy ayırıp diğer havuzlara yeniden paylaştırıyoruz.  Çiftlikte bulunan havuzlarımızı tamamen yavru havuzlarına dönüştürdük. Bunlar büyüdükçe boylandırıp ayırmaya başladık” dedi. 

NE KADAR YEM VER O KADAR BÜYÜME

Alabalıkların yavruları çıktıktan sonra bir grama geldiklerinde boylama yapmak mecburiyetinde olduklarını anlatan Arslan, “Yavru alabalıklara ne kadar fazla yem verirsen o kadar büyüme yapar. Daha fazla yem alan yavrular çabuk büyük. Yemi az alan yavrular ise küçük kalıyorlar. Küçük balıkların yem alması zorlaşıyor. Havuzlarda ise hepsi sınıf sınıf havuzlara akıtılıyor. Bunları ayırdıktan sonra yeniden numune alıyoruz.  Yavru balıkların kaç gram ve havuzda ne kadar yavru olduğunu gramajını aldıktan sonra biliyoruz”  diye konuştu.

“HEDEFİM 5 MİLYON YAVRU ALABALIK”

Yetiştirmiş olduğu yavru balıkların ağırlığının 1 gram ile 25 gram arasında değiştiğini ve şu anda ise isteyen balık yetiştiricilerine satmaya başladığını söyleyen Halil Arslan, şöyle devam etti:

“Anaç balıklardan elde ettiğim yavru balıkları büyüttüm. İlk kez deneme amaçlı yapmama rağmen umduğumdan daha iyi verim aldım. Yavrular oldukça sağlıklı. Ürettiğim yavru balıkları satmaya başladım. Gelecek yıl bunun iki üç katını üretim yapmayı planlıyorum. Ben başardıkça bana zevk veriyor. Bana sanki bir hobi gibi oldu. Yemlerini bile verirken mutlu oluyorum. Çok çok memnunum. Seneye yaklaşık 2 bin anaçla yavru çıkartmayı planlıyorum. Bu da yaklaşık 5 milyon yavru demektir.”

HABER MERKEZİ