ALABALIKTA YENİ DÖLLEME YÖNTEMİ

Akseki ilçesi Sinanhoca Mahallesi’nde bulunan alabalık yetiştirme tesisinde, yeni bir dölleme yöntemi kullanılıyor. Dişi anaçlardan alınan yumurtaların tamamı erkekleştirilmiş dişi alabalıktan alınan sperm ile dölleme yapılıyor. Uygulanan yeni yöntem ile yumurtalardan elde edilen yavruların tamamı ise dişileştirilmiş hale geliyor.

Su ürünleri mühendisi Hayri Bakır, sağım yapılan dişi yumurtalardan çıkan larvalara 50 gün boyunca ilk besleme dahil erkekleştirme hormonu verilerek dişi balıkların erkekleştirilmesi sağlandığını, bu sayede bu dişi bireylerden alınan spermlerle döllenen yumurtalardan yüzde yüz dişi alabalık elde ettiklerini söyledi. Bakır, “Balıklarda dişileştirme yapıyoruz. Daha önceden erkekleştirilmiş dişi balığı kesip içerisinden spermini alıyoruz. Daha sonra çeşitli tuz solüsyonları yardımıyla erkekleştirilmiş dişi balıktan alınan ölü spermleri mikroskop yardımı ile bu spermleri canlandırıyoruz. Sonrasında ise dölleme işlemini gerçekleştiriyoruz. Kuluçka döneminden sonra çıkan yavrular ise bu yöntem ile yüzde yüz dişi oluyor” diye konuştu.

“ÖLDÜRÜLEN BALIĞIN SPERMLERİ ALINIYOR”

Bakır, süreci şöyle anlattı:

 “Kesimde içindeki sperme zarar vermemek gerekiyor. Daha önce öldürdüğümüz balığı keskin bir bıçak ile karnını yarıyoruz. Dikkatlice kesiyoruz. Oluşan spermler çıkınca ölü durumdadır. Bunları solüsyon yardımı ile canlandırıyoruz.  Bir tane erkek balık ile 750 bin yumurtayı dölleme şansımız oluyor. Çıkartılan spermleri tamamen temizliyoruz. Bir tane su damlası kandamlası spermden arındırılması gerekir. Titiz yürütülen bir çalışmadır. Hazırladığımız solüsyonu spermi ile buluşturuyoruz. İki çeşit solüsyon kullanıyoruz. Bunlardan bir tanesi canlandırma için diğeri ise epiaş dengeleme içindir. Bunları hassas terazi ile binde 36’lık değerlerini alıyoruz. Milyonlarca sperm hücresini su ile karıştırılan solüsyon yardımı ile ölü olan sperm hücrelerini canlandırıyoruz. Bu spermin sayısı artıyor. Bir müddet bekledikten sonra mikroskop ta bakınca canlandığını gördükten sonra ise zaman geçirmeden sağılan yumurtaları dölleme yapıyoruz. Döllemeyi 20 saniye içinde yapılmazsa spermler yeniden ölüyor. Dölleme esnasında da döllenmiş yumurtadan yeniden örnek alıyoruz. Mikroskop yardımı ile spermlerin yaşayıp yaşamadığının kontrolünü yapıyoruz.  Dölleme işlemi yapıldıktan sonra ise yarım saat sonra yumurtaları yıkayıp paketleyerek yumurtalar özel dolaplara konuyor.”

“DİŞİ ALABALIKLAR ERKEĞE GÖRE DAHA HIZLI GELİŞİR”

Alabalıkta dişiler ereğine göre daha hızlı geliştiğini dikkat çeken Bakır, “Dişileştirdiğimiz balıklar erkek balıklara göre daha hızlı gelişiyor. Daha az yem kullanarak daha iyi et verimliliği ve rekolte elde edebilmek için bu çalışmayı yapıyoruz.  Pazar boyuna ulaşması daha hızlı oluyor. Dişi balıkların FCRoranı daha yüksek olduğu için işletmeye ekonomik ölçüde büyük katkı sağlar. Bu yüzden yetiştiricilikte dişi alabalık çok önemli. Bu sebepten dolayı dişileştirme işlemi yapıyoruz.  Örneğin bir kilo balık elde etmek için erkek balıklara 1 kilo 300 gram yem verilirken,  aynı şekilde bir kilo dişi balığa ise 1 kilo 100 gram yeterli olacaktır.  Bu sayede her kilogram balık başı 200 gram yem tasarrufu da sağlanmış oluyor. İşletmedeki balıkların dişi balık olması çok önemlidir” dedi.

HABER MERKEZİ