AKTOB'un konuğu Berna Gedik oldu

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin Geleneksel Eylül Ayı Buluşması’nda konuşan Turizm Geliştirme Ajansı Genel Müdür Vekili Berna Gedik, “Lider turizm markası olmayı hedefliyoruz tüm dünyada ve yaptığımız tanıtımlarla aslında takip eden değil, takip edilen ülke olmak hedefindeyiz” dedi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), Geleneksel Eylül Ayı Buluşması’nı Antalya'da düzenledi. Toplantının bu ayki konuğu Turizm Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdür Vekili Berna Gedik oldu. Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya İl Emniyet Müdürü İlker Arslan ve Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürü Candemir Zoroğlu’nun katılım gösterdiği etkinlikte, AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu açılış konuşmasının ardından TGA Genel Müdür Vekili Gedik Türkiye’nin turizm tanıtım stratejiler üzerine sunum yaptı. Türkiye'nin turizm tanıtım stratejileri üzerine konuşan TGA Genel Müdür Vekili Berna Gedik, basılı yayınlar, dijital platformlar ve global medya kanallarında yapılan reklam ve editoryal içeriklerle Türkiye'yi tanıttıklarını belirtti. CNN, BBC, Euronews ve Bloomberg gibi kanallarla anlaşmalar yaparak sadece reklam değil, editoryal içeriklerle Türkiye'yi tanıtmayı hedeflediklerini vurguladı. Biden-Trump münazarasında ilk kez reklam aldıklarını ve Türkiye reklamını bu münazara sırasında yayınladıklarını belirten yetkili, bu reklamın Amerika'da dikkat çektiğini ifade etti. Ayrıca, sosyal medya platformlarında da aktif olduklarını ve YouTube ile TikTok'ta en çok takipçiye sahip turizm ajansı olduklarını ekledi. Go Türkiye sayfası ile dijital platformlarda geniş bilgi sunduklarını ve hedef ülkelerdeki büyük tur operatörleri ile işbirlikleri yaptıklarını da vurguladı.


Hedefe nasıl ulaşacağı konusunda yapılan çalışmaları anlatan Gedik, “Biz pazar çeşitliliği yaratmak zorundayız. Yani mevcut pazarlarımızı koruyarak yeni pazarlara gitmek ve yeni pazarlardan ziyaretçi almak durumundayız. Pazar çeşitliliğinin yanı sıra destinasyon ve markalarımızı da çeşitlendirmemiz gerekiyor. Bizim ürün çeşitliliği de yaratmaya ihtiyacımız var. Turizm sezonunu çok tabidir ki 12 aya ve 81 ile yaymaya da ihtiyacımız var. Lider turizm markası olmayı hedefliyoruz tüm dünyada ve yaptığımız tanıtımlarla aslında takip eden değil, takip edilen ülke olmak hedefindeyiz” diye konuştu. 


“KAPADOKYA’DA BALONDA EVLENME TEKLİFİ ALMAK”
Çin’in 2024 yılında önemli yeni pazarlardan bir tanesi olduğunu ve Türkiye’ye tanımalarına neden olan ilginç bir hikayeyi paylaşan Gedik, “Çin'de bir araştırma yaptık ve şunu fark ettik; Çinliler Türkiye'yi ‘Romantik Türkiye’ olarak biliyorlar. Bunun sebebi de çok enteresan; yıllar önce bir klip yayınlanmış, romantik Türkiye diyormuş oradaki Çinli adam ve akabinde de işte Bu romantik Türkiye olarak yayılmış. Çinli kadınların da, genç kadınların en büyük heveslerinden bir tanesi Kapadokya'da balonda evlenme teklifi almakmış. Şimdi bütün bunları birleştirdiğimizde bir de tabii şeyi sorduk. Yani her millet doğal olarak reklamda kendisini görmek istiyor. Yani sizin Avrupalı kastları oynattığınız bir reklam filmini ya da bir içerik onlara çok inandırıcı gelmiyor. Biz Çinli kaslıların olduğu bir reklam filmi hazırladık. Türkiye'de romantik bir tatile geliyorlar ve tatilin sonunda da adam sevgilisine evlenme teklif ediyor. Ve onu da yayına aldık bu sene Çin'de” diye anlattı. 


SOSYAL MEDYADA TÜRKİYE’NİN YERİ
Kavaloğlu, toplantıda otelcilik sektörünün geleceğine dair önemli konulara değinerek, Antalya'nın turizm potansiyeline dikkat çekti. Antalya’nın 13,5 milyon ziyaretçi ağırladığını belirten Kavaloğlu, bu sayının önümüzdeki yıl hedeflerinin bir parçası olduğunu ifade etti. Siber güvenlik konusuna da değinen Kavaloğlu, sektördeki risklere dikkat çekerek, Resort Kongresi'nde bu konunun uzmanlarla tartışılacağını belirtti. Antalya'nın turizm alanındaki gelişmelerinin sürdürülebilirliği üzerinde durarak, 2024 hedeflerini paylaştı. Buluşmanın ardından, katılımcılar, turizm alanındaki güncel durumu ve gelecekteki stratejileri hakkında konuştu. 


Avrupa'daki en ikonik yerlerin sosyal medyada izlenme arama motorunda aratma oranlarını sunan Kavaloğlu, “Bir araştırma yaptık. Eiffel Kulesi, Fransa'da. 1.2 milyar TikTok'ta görüntülenmesi var. Kolezyum Roma’da 2 milyar 683 milyon kez araştırılmış. Biliyorsunuz artık her şey sosyal medya üzerinden yürüyor. Pazarlamanın ana etkin yerlerinden, mecralardan bir tanesi tamamen sosyal medya. Gelelim ülkemize; Ayasofya Camii’miz 2022 senesinde yaklaşık 13 milyon, 2023 senesinde de 12 milyon 500 bin kişi tarafından ziyaret edilmiş. Göz bebeğimiz Anıtkabir 2021 yılında 2 milyon 146, 2022 yılında 3 milyon 966, 2023 yılında 5 milyon 769 bin kez ziyaret edilmiş. Galata Kulesi 3.1 milyon, İzmir Efes Ören Yeri 9 Milyon, Şanlıurfa Göbekli Tepe 2.8 Milyon, Türkiye'de müze ve ören yerleri geçen yıl 30 milyon 488 bin kez bu yılın dört ayında da 7 milyon 348 bin kez ziyaret almış. Yani bir ülkenin bir kentin ikonik yapıları, ziyaret edilen otelleri dışında ziyaret edilen yapıları muhakkak olmalı ve bunların sayısı arttıkça turistin o ülkeyle ilgili algısının, o ülkeyle ilgili bilgisinin kültürel yapıyla birlikte nasıl pozitif anlamda değiştiğini hepimiz şahidiz” diye konuştu.