AKTARLAR YOĞUN MESAİDE
Havaların soğumasıyla birlikte gripten ve soğuk algınlığından korunmak isteyen vatandaşlar, aktarların yolunu tuttu. En çok tercih edilen ürünlerin başında ise bağışıklık sistemini güçlendiren ıhlamur ve kış çayı yer aldı.
Havaların soğumasıyla birlikte gripten ve soğuk algınlığından korunmak isteyen vatandaşlar, aktarların yolunu tuttu. En çok tercih edilen ürünlerin başında ise bağışıklık sistemini güçlendiren ıhlamur ve kış çayı yer aldı.
Sonbaharın gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşlar, bitkisel ürünler satan aktarlara yöneldi. En çok rağbet gören ürünler arasında ise kış çayı ve ıhlamur yer alırken, hibiskus, hatmi çiçeği, adaçayı, kuşburnu, propolis ve özel karışımlı ürünler de tercih edildi. Havaların soğumasıyla beraber ıhlamura rağbetin arttığını söyleyen aktar Emin Özcan, "Trabzon’dan getirdiğimiz özel yayla çayı dediğimiz bitkimiz var. Bu yayla çayı gribal enfeksiyona, vücut direncine karşı çok etkili olduğu için müşterilerimize çok öneriyoruz. Kendi yaptığımız atom karışımlarımız var. 10 çeşit bitki karışımımızın içinde hibisküs, hatmi çiçeği, adaçayı, ıhlamur, kuşburnu gibi ürünler var, bunları çok fazla satıyoruz. Pandemide çok sattığımız udi hindi yağımız var, bu bağışıklığı kuvvetlendirir. Propolis kış aylarının vazgeçilmezidir. Propolisi sabahları açken yarım çay bardağı suya 10 damla damlatıp içilmesini tavsiye ediyoruz. Öksürüğe, balgama, vücut direncini arttırmaya çok iyi geliyor" dedi.
"VATANDAŞLARIN HASTALANMADAN AKTARLARA GELMESİNİ ÖNERİYORUZ"
Çocuklara yönelik yaptıkları özel bitkisel karışımların olduğunu da söyleyen Özcan, şu ifadeleri kullandı:
"Şu an en çok tüketilen ve tavsiye edilen kış çayı, ıhlamur ile karışımlarımızdır. Bal da tüketiliyor. Kestane balımız var, çiçek ve çam balımız mevcut. Bunlar kış sezonunda satılan ürünlerimizdir. Keçiboynuzu tozu, zencefil bunlar da tüketilmeli. Zerdeçal tozunu bala karıştırıp vatandaşların ve çocukların tüketmelerini öneriyoruz. Fiyatlar uygun, her bütçeye göre fiyatlarımız var. 250 gram atom çaylarımızı 15 TL'den satıyoruz. Ihlamurun kilosunu 150 TL'den satıyoruz. Müşterilerimize 15 TL'den 50 TL'ye kadar karışımları yapıp veriyoruz. İnsanlar hasta olduktan sonra aktarlara geliyor. Hasta olmadan buraya gelseler, ıhlamur, kuşburnu, atom ve kış çayını içseler bağışıklık sistemlerini her daim yüksek tutarlar ve hastalanmazlar. Gribal enfeksiyon yaşamazlar, bağışıklık sistemini sürekli zinde tutarlar. Vatandaşların hastalanmadan aktarlara gelmesini öneriyoruz" diye konuştu.
"EN FAZLA KIŞ ÇAYLARIMIZ TERCİH EDİLİYOR"
Dükkanlarda yoğunluk olduğuna dikkat çeken aktar Serkan Açık, "Vatandaşlara en çok önerdiğimiz kış çaylarımız var, bunlar mevsim geçişinde soğuk algınlığına çok iyi geliyor. Arı sütlü zencefilli macunumuz var, sabahtan aç karınla bunu kullanabilirler. Bunlar hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hem de hücreleri yeniliyor. Atom çaylarımızı sıcak suyun içerisine iki tane atarak kullanabilirler. Karışım pekmezlerimizi mevsim geçişlerinde herkese öneriyoruz. En fazla kış çaylarımız tercih ediliyor. Bütün bitkiler bunun içerisinde mevcut, içerisine biraz zencefil attırıyoruz, zerdeçal attırıyoruz, biraz da bal attırıyoruz. Güzel bir ferahlık veriyor. Her gün bir tane balık hapı da kullanabilirler hem omega almış olurlar, hem de bağışıklık sistemlerini güçlendirirler, hem de hücreleri yenilenir. Bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri için vatandaşlara arı sütü, propolis ve bal karışımını yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
"İLAÇ KULLANMA TARAFTARI DEĞİLİM"
Her zaman aktara geldiğini söyleyen Nurten Kocabaş, "Her aktara geldiğimde ıhlamur çayı, zencefil, tomurcuk çayı alıyorum. Paketlerde karışımlar var, karışık bitki çayları onlardan alıyoruz. Çocuklara limonlu ıhlamur çayı içiriyorum. Kışa hazırlanıyoruz, fındığımı da aldım. İlaç kullanma taraftarı değilim, bu tarz bitkisel ilaçlarla bence daha iyi korunuyor. Zencefili, ıhlamuru kaynatıp içersin hiçbir şeyin kalmaz. Vatandaşlara bitki çayları içmesini öneriyorum, ağrı kesici kullanmaktansa bitki çayları daha önemli bence" şeklinde konuştu.
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz