AKSU ALTINTAŞ’TA 'ALTYAPI' TEHLİKESİ

Yaklaşık 30 yıl süren imar sorunu geçtiğimiz yıl çözüme kavuşan Altıntaş Mahallesi’nde lüks konutlar yükselmeye başlarken, uzmanlar bölgede yetersiz kalan altyapı çalışmalarına ilişkin yetkilileri uyardı.

Zehra TEKECİ, Bayram OKUDAN

Antalya’nın Aksu İlçesinde yaklaşık 30 yıl süren ve geçtiğimiz yıl çözülen imar sorununun ardından bölgede yeni yerleşim alanları oluşmaya başladı. Bölgede altyapı çalışmalarının yetersizliği dikkati çekerken, uzmanlar bu sorunun bölge potansiyeline gölge düşürmemesi adına arka arkaya uyarılarda bulundu.

“YABANCI YATIRIMCILARIN GÖZ BEBEĞİ”

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Yönetim Kurulu Başkanı Atılgan Sert, “Altıntaş Antalya’nın en güzel semti olmaya adaydır. Bu bölgeye daha şimdiden çok ciddi yabancı yatırımlar yöneldi. Ülkeye döviz kazandırmaya yönelikte çok önemli bir kriter olma yolunda. Altıntaş yatırımcıların ve üreticilerin göz bebeğiyken bu tür hatalar yapılmamalı “ dedi. Bölgenin otel kesimine ve sahil şeridine yakın olması nedeniyle dikkat çektiğini belirten Sert, “Bu bölge imara açılması nedeniyle ayrı bir olduğunu ortaya koydu. Ancak şu an görüyoruz ki milyon dolarlık yatırımların olduğu bölgede yerde alt yapı ile alakalı çalışmalar yapılmıyor. İlgili kurumların acilen bu bölgede bir master planı uygulaması gerekiyor. Altıntaş yatırımcıların ve üreticilerin göz bebeğiyken bu tür hatalar yapılmamalı“ diye konuştu.

“DÜNYA MARKASI ANTALYA’YA YAKIŞMIYOR”

Harita Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer de, üst ve alt yapı planlamalarının aynı süreç içerisinde yürütülmesinin önemine değindi. Hançer bölgede yoğun bir inşaat yapımı olduğunu ifade ederek, “Bölgede şu an yoğun bir inşaat görüyoruz. Ancak maalesef üst yapı kadar alt yapısı da önem teşkil ediyor. İmar planlarında alt yapı ve üst yapı birlikte hazırlanır ve uygulanır. Bu bölgede üst yapı devam ederken alt yapıda ciddi eksiklikler görüyoruz. Bu da dünya markası Antalya’ya yakışmıyor” şeklinde konuştu.

“GEÇMİŞTEN GELEN HATALAR VAR”

İlgili kurumların en yakın zamanda bölgeye müdahale etmesi gerektiğini vurgulayan Hançer, “Bu noktada ilgili kurumların, ilçe ve il belediye başkanlarının koordineli şekilde alt yapı hizmetlerini oraya götürmeleri gerekiyor.  Bu şekilde Antalya’ya yakışan sağlıklı bir kentleşme sağlayabilirler. Antalya’da geçmişten gelen planlama hataları var. At yapıyı gerektiği kadar hayata geçiremiyoruz. Ancak bu konular Antalya’mızı geleceğe hazırlamak, çocuklarımıza sağlıklı bir kent bırakabilmek için önem teşkil ediyor” dedi.

 “DÜNYAYA AÇILAN KAPI OLABİLİR”

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik ise, bölgenin konumu itibarıyla büyük bir kesime hitap edeceğine dikkati çekti. Çeltik, bölgenin Antalya için büyük bir potansiyel barındırdığını önemini vurgulayarak, “Altıntaş hemen yanı başımızda ve tamamen turizme uygun konutlar yapılmaya başlandı. Yapılan konut sayısı ile çok sayıda insana hitap edebilecek bir yer.  Konumu itibarıyla da Antalya’nın dünyaya açılan kapısı olacağını düşünüyoruz. Ancak hiçbir alt yapı yok. Bunu lehimize döndürebiliriz. Bölgeye örnek alt yapı sistemleri yapabiliriz. Suya, çevreye ve insana duyarlı yeni bir mahalle kurabiliriz. Yetkililer ve karar mercileri ile Antalya’ya yakışır bir Altıntaş Mahallesi yapabiliriz” ifadelerini kullandı.