AKLI BAŞINDA GEL 2023

Acısıyla, tatlısıyla bir yılı daha geride bırakıyoruz. Yeni yıla girmeye son günler kaldı. Herkes kendi köşesine çekildiği zaman 2022 yılının iç muhasebesini yapıyordur kendinde diye düşünüyorum. Her yıl olduğu gibi...

***

Zorlu bir yılı geride bıraktığımız belli. Pandeminin esintilerini maddi ve manevi olarak hala yaşayan insanlar var. Özellikle maddiyata dayalı çok büyük sorunlar yaşadığımız bir yıl oldu. Korkarım yeni yılda bu sorunlar fazlasıyla artacak.

***

Benim en büyük gözlemlerimden biri insanların çok mutsuz olması. Birçok kişinin yüzünde bir kasvet, ses tonunda bir kırgınlık, yaptığı iş her ne ise zorlamayla yaptığı o kadar belli oluyor ki haliyle mutsuzlukları insanların yüzlerinden okunuyor. Sağlıklı yaşam dediğimiz şey sizce sadece beden sağlığı mı?

***

Tabii ki hayır. Bir kişinin gerçekten sağlıklı olabilmesi için beden sağlığının yanı sıra akıl ve ruh sağlığının da yerinde olması gerekiyor. Dışarıdan bakıldığında beden sağlığı yerinde olan birinin ruhsal sorunları varsa, psikolojik bunalımları varsa bunun bedelini ne yazık ki çoğu zaman toplum ödüyor.

***

Bir kişinin depresif bozuklukları maalesef diğer insanlara yeni yeni dertler açabiliyor. Günlük yaşantımızda gazete manşetleri olsun, ana haber bültenleri olsun, sosyal medya paylaşımları olsun böylesi tatsız haberleri duymamız kaçınılmaz değil.

***

Trafikte basılan bir korna için sopayla aracın camını kıran şoför, hastaneye muayene olmaya gittiğinde muayene sırası gecikti diye doktor odasına dalıp doktoru yumruklayan hasta,  akşam eğlenmeye gittiğinde istediği şarkı söylenmedi diye müzisyeni bıçaklayan adam, sokakta yürürken önünde ki genç kızın güçsüz olduğunu düşündüğü için evine kadar genç kızı takip edip apartmana girdiği an kızı öldüren cani.

***

Neden öldürdünüz sorusuna ise, o an birine zarar vermek istedim o genç kızı güçsüz gördüğüm için onu hedef aldım diyen bir cani. Ve daha bu kötü örnekler gibi sayısız olaylar zinciri...

***

Şimdi gelelim bu kadar olumsuzluk içinden yeni yılın gelişini güle oynaya kutlayalım. Yüreğimizde kalan tüm sıcak, içten ve samimi kutlama sevinçlerini öldüren herkeste hakkımız var. Benim çocukluk, gençlik yıllarımda;  yeni yılın umutlarla ve güzelliklerle geleceğini söylerdi büyüklerimiz. Peki ya şimdi öyle mi? Sokağa çıktığımız an başlıyor, umut yapraklarını bir bir dökmeye...

***

Alışverişe gittiğim yerde çalışan personel diyor ki; yeni yıldan sonra baktığınız ürünler iki katına çıkacak, siz bugünden alın hatta imkanınız varsa bir iki tane de yedek alın. Şaka gibi... Trajikomik bir şaka gibi bugünlerde hayat!

SON SÖZ

Yeni yıldan beklentileriniz neler bilmiyorum ama ben aklı başında, akıl ve ruh sağlığı yerinde bir 2023 yılı diliyorum herkese... Aklını başına topla gel sevgili 2023.