Akdeniz Üniversitesi, Uterus Nakil Kongresi'ne ev sahipliği yapacak
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, bu yıl İsveç'te düzenlenen Uluslararası Uterus Nakil Kongresi'ne 2025'te ev sahipliği yapacaklarını duyurdu.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, bu yıl İsveç'te düzenlenen Uluslararası Uterus Nakil Kongresi'ne 2025'te ev sahipliği yapacaklarını duyurdu.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, İsveç'te gerçekleştirilen 4. Uluslararası Uterus Nakil Kongresi'ne Türkiye'yi temsilen Rektör Prof. Dr. Özkan, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Nasuh Utku Doğan ve Prof. Dr. Selen Doğan katıldı.
Türk bilim insanları, dünyadaki ilk başarılı rahim nakli ve kullanılan cerrahi teknikler, dünyada ilk kez Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından uygulanan "revizyon venöz interpozisyon" cerrahisiyle ilgili bilgi sundu. Özkan ve ekibinin yayımladığı bilimsel makaleler ve tecrübe paylaşıldı.
Toplantıda Uluslararası Uterus Nakil Derneği (ISUTx) yönetim kurulunca, bir sonraki toplantının Ekim 2025'te Antalya'da yapılmasına karar verildi. Rektör Prof. Dr. Özkan, seneye 5. Uluslararası Uterus Nakil Kongresi'nin dünyada ilk kadavradan rahim naklinin yapıldığı Akdeniz Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olmasından duyduğu mutluluğu ifade etti.
Organizasyonun yüzlerce bilim insanının katılacağı uluslararası önemli bir kongre olduğunu vurgulayan Özkan, şunları kaydetti: "Bu kongrede İsveç, Amerika, Almanya, Hindistan, Japonya ve Singapur gibi birçok ülkeden bilim insanını ağırlayacağız. Bilimde bir yol açmak, ilk taşları döşemek çok zordur. Biz de 'Özkan tekniği' ile dünyada ilk rahim naklini gerçekleştirerek bu rahimle ilk gebeliğe sahip olduk. Dokuzuncu yılın sonunda Derya, bebeğini kucağına aldı. Sonra biz ikincisini yaptık. İsveç ekibi bizi ziyarete geldi ve hemen 7 hastaya nakil yapıldı. Amerika ve Almanya bizi takip etti. 2011'de deneysel bir olguydu ama şu an 100’ün üzerinde kadına rahim nakli yapıldı. Bir kısmının 2 çocuğu oldu."
Manavgat Öğer Ortaokulu tarafından düzenlenen Ramazan şenliği keyifli dakikalara sahne oldu. Okul öğrenci ve öğretmenlerinin hazırladığı gösteriler izleyenlerden tam not aldı.
Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde Antalya Kent Konseyi tarafından düzenlenen 21. Yüzyılda Antalya Çalıştaylarının açılış töreni gerçekleştirildi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, devlet korumasındaki çocukların sağlık, eğitim ve gelişim süreçleri desteklenecek.
Sağlık Bakanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı arasında imzalanan “Acil Durumlarda Türk Arama Kurtarma Bölgesi İçerisinde Tıbbi Tahliye Faaliyetlerinin Yürütülmesine İlişkin İşbirliği Protokolü” çerçevesinde Manavgat’ta görev yapan 112 Acil Sağlık ve UMKE personeline eğitim verildi.
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu’nun (TÜSF) düzenlediği, üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar’ın da katıldığı 2025 Yılı Üniversiteler Planlama ve Koordinasyon Toplantısı, 21-23 Şubat tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.
Giresun’da düzenlenen Okul Sporları Hentbol Genç Kızlar Türkiye Birinciliğinde Türkiye şampiyonu olan Antalya 75. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri İl Millî Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz’u ziyaret etti.
Akdeniz Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) tarafından “Öğrencilerini Kariyer Gelişiminde En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite Ödülü”ne layık görüldü.
Antalya Valisi Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ı ziyaret etti. Ziyarette gelece yönelik projeler ve iş birlikleri üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.
Dünyanın ilk rahim nakli ve Türkiye’nin ilk yüz ile çift kol nakli gibi birçok ulusal ve uluslararası başarıya imza atan Prof. Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi’nden Türkiye Bilimler Akademisi’ne (TÜBA) Şeref Üyesi seçilen ilk akademisyen oldu.
Akseki Şahinler Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, Akseki Anadolu Lisesi öğrencilerine Ankara gezisi düzenlendi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz