Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne borçsuzluk teşekkürü

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’a, Akdeniz Medikalciler Derneği tarafından teşekkür ziyareti gerçekleştirildi.

Akdeniz Medikalciler Derneği, Akdeniz Üniversitesi’nin borçlarını zamanında ödeyen Türkiye’deki en iyi üniversite hastanesi olduğunu belirterek Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’a makamında teşekkür ziyaretinde bulundu.

Medikal firmalarının teşekkür ziyaretinden dolayı şaşırdığını söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Ben açıkçası şaşırdım, beklemiyordum. Biz göreve geldiğimizden beri 4 yıl oldu. 2021 Ağustos’ta göreve geldik ve çok ciddi borcu vardı hastanenin. Yaklaşık 103 milyon Dolar gibi bir borcu vardı. O da 3 milyar 300 milyon TL’ye tekabül ediyor. Bunu ödememiz gerektiğinin farkındaydık. Çünkü borçluyken bir şey almak daha pahalı biliyorsunuz ve bazen de alıp ona ulaşamıyorsunuz. Birçok insanın da evine ekmek götürmesi gerekiyor. Birçok firma çalışanının firma sahibinin bunu göz önüne alarak önce tasarruf yapıp daha sonra bunu nasıl öleceğimizi planladık. 4 yılın sonunda geldiğimiz nokta sıfır lira borç. 3 milyar 300 milyon TL borçla aldığımız hastanemizi 0 borçla yani hiç borçsuz bugünlere getirdik. Tabii burada çok ciddi destekte aldık Hazine ve Maliye Bakanlığımızdan, çok teşekkür ediyorum ama sonuç olarak sadece o destek değil, biz çok ciddi bir tasarruf yaptık önce. Tasarruf tedbirlerine başlayan ilk kurum bizdik. 2020 yılında tasarrufa başladık. Elektrik, su faturalarımızı azaltmaya çalıştık. Gıdaları aynı şekilde mümkün mertebe en idealine uygun fiyatına almaya çalıştık. Çok ciddi kafa patlattık buna. Hasta bakıcı, personel nasıl kullanılır bunların hesabını, kitabını yaptık. Bu anlamda da ciroları arttırdık. Cirolarla da tabii ki borçlarımızı ödedik. 2 katına çıkardık neredeyiz hasta sayımızı, hiç yatak sayısı arttırmadan bu tabi ekibimle yaptığımız bir icraattı. Başhekim, başhekim yardımcılarımızla çok teşekkür ediyorum. Onlara olmadan tabi bu olmazdı ve anlam çok ciddi bir emek var” dedi.

Rektör Özkan, “Ekip olarak özel hastanede CEO olsak herhalde çok ciddi karlarda elde ederiz. Hakikaten bu işi 4 yılda öğrendik ve çok iyi yaptığımızı düşünüyorum ki o ekiple onu konuştuk zaten teşekkür ettiler. Uzun zamandan beri böyle bir ödeme herhangi kurumda olmadı. Çok planlı dediğiniz saatte ödüyorsunuz, teşekkür ediyoruz, devamını diliyoruz diye biz de devamını diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

20 KAT SAĞLIK TURİZMİNDE DE BİR GELİR ARTIŞI ELDE ETTİK

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nin hasta sayısının 2 kat arttığını söyleyen Rektör Özkan, “Hasta sayısı 2 katına çıktı. Keza ameliyat sayımızda öyle. Sağlık turizmimiz çok ciddi arttı. 20 kat sağlık turizminde de bir gelir artışı elde ettik. Tabii bunların hepsi emekle oluyor. Doğru planlamayla oluyor, doğru tasarruf politikalarıyla oluyor. Bunlarla yaptık. Tabii bunlarla da hizmet kalitesini arttırıyorsunuz. Hastalar daha mutlu oluyorlar, daha uygun fiyatta mal alıyorsunuz. Bu da devlete daha az yük oluyor. Antalya'da ve Türkiye'deki sektöre de bir hareket getiriyorsunuz. O sürekliliği sağlıyorsunuz, herkes mutlu oluyor. Daha kaliteli, daha uygun fiyatlı sağlık hizmeti sunmak herkesi mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.

ZAMANINDA ÖDÜYORSANIZ BORCUNUZU DAHA GÜVENİLİR OLUYORSUNUZ

Rektör Özkan, “Her alışveriş için böyledir hep ticarette böyledir. Yani siz zamanında ödüyorsanız borcunuzu daha güvenilir oluyorsunuz. Bu anlamda aynı malzemeyi daha uygun fiyatta alıyorsunuz. Çünkü o karşı tarafta haklı 5-6 ay vade ile faiz oranlarını düşündükleri zaman daha fiyatlı satıyorlar elbette size haklı olarak bu anlamda çok uygun fiyatlı, daha kaliteli malzeme alma, ulaşma açısından da daha avantajlı oluyor ama dediğim gibi bunların hepsi doğru planlama doğru ekiple yola çıkmamızdan dolayı oldu diye düşünüyorum. Sonuç olarak halkta çok memnun, firmalar memnunlar, sağlık hizmeti alan sağlık turizm hastalarımız da çok memnunlar. Şu da önemli mümkün mertebe özel hastane değil elbette bir kamu hastanesi ancak personelimizin de güler yüzlü olması konusunda da çok titiz davranmaya çalışıyoruz. Temizlik, hijyen açısından da öyle. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.

HASTANE TARİHİNDE İLK DEFA HİÇ BORCU OLMADAN DEVAM EDİYOR

Rektör Özkan, “Uzun zamandan beri uzun süredir biriken borçları devralmıştık biz. Hastane tarihinde ilk defa hiç borcu olmadan devam eden yönetim var. En büyük sıkıntımız aslında hala almaktan öte firmalar paralarını alamayacağını düşündüğü için hiç ihaleye girmiyorlardı ve biz o malzemeye ulaşamıyorduk. Kaldı ki bazen o hayati oluyor o malzeme, o anlamda bunu hastaya anlatamıyorsunuz haklı olarak. Biz arada kalıyorduk. Çok ciddi sıkıntılar yaşadığımız zamanlar oldu ama şu an için şükürler olsun şu anda firmalarla güvenimiz çok güçlü, uygun, fiyatlı ve kaliteli malzeme alma konusunda şanslıyız. Sonuç olarak hastayı etkileyen bir süreç hastada ameliyatına olabiliyor bu bağlamda ama o zamanları da gördük maalesef firmaların hiçbir ihaleye girmeden paramı alamayacağım diye, iptal ettiğimiz ameliyatlar bile oldu maalesef.” dedi.

ÜNİVERSİTELERİN ÖDEMELERİYLE İLGİLİ ÇOK ŞİKAYETÇİYDİK

Akdeniz Medikalciler Derneği Başkanı Mustafa Ufuksoy, “Bu ziyaretimizi asıl amacı teşekkürdü. Çünkü geçmiş dönemlerde medikal sektörü olarak biz Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerde özellikle üniversitelerin ödemeleriyle ilgili çok şikayetçiydik zaten devamlı şikâyet ederdik. Sağ olsunlar Akdeniz Üniversitesi son bir buçuk iki yıllık süreçte ödemeleri çok düzenli yapmaya başladı ve bizim sektörümüzü çok rahatlattı en azından. Hatta başka şehirlerde diğer dernek başkanlarıyla yaptığımız görüşmelerde diğer dernek üyeleriyle yaptığımız görüşmelerde üniversite hastaneleri ile ilgili genel olarak bir şikayet var. Hani ödeme süreleriyle alakalı, ödeme düzensizliklerle alakalı herkese eşit şartlarda yapıldı, yapılmadı tarzından tereddütlerle alakalı. Biz Antalya’da bu sorunu yaşamıyoruz. Akdeniz Üniversitesi olarak sağ olsunlar bir buçuk yıldır bu konuda çok düzenli ödeme yapıyorlar. Biz de hep şikayet için gelmiş olmayalım. En azından bu sefer bir teşekkür ziyareti yapmış olalım. Böyle devam etmesi konusunda da dileklerimiz iletelim diye geldik buraya.” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ EN İYİ ÖDEMESİ OLAN ÜNİVERSİTE AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

İnfotek Sağlık Ürünleri Firması Sahibi Abdullah Doksal, “Daha önceden, Rektör hocam gelmeden önce yaklaşık 2 milyon alacağım varken yüzde 25 feragat yaptırıldı bize. Yani ya yüzde 25 feragat yapacaksınız ya ödemeleriniz yapılmayacak diye. Yani yaklaşık 500 bin TL feragat yapıp KDV’sini falan vergisini hesaplamıyorum. Yani 750 milyar zararla kabul edip paramızı aldığımız zamanlardan bugünlere geldik. Yani şu anda vadesi geçen alacağımız yok. Şu anda Türkiye’deki en iyi ödemesi olan üniversite Akdeniz Üniversitesi. Öyle olunca da malzeme temininde herhangi bir sıkıntı yok. Çünkü daha önce de malzeme temini sıkıntıydı. Ödeme kötü olduğu için ben mesela kardiyoloji ve hematoloji çalışıyorum. Malzeme temin edemedikleri zamanlar oluyor. Yani en basit kateter alamıyorlar. O kateterle dediğimiz kemoterapi olacak olan hastalar, kateter takılıp çünkü damarlarında sıkıntı oluyordu. O kateterle tromposittir, kandır tedavisini yapacaklar hastalar bunları falan temin edemedikleri zamanları biliyorum. Hastalara gidin ücretiyle alın diyorlardı, insanlar zor durumdaydı. Biliyorsunuz hematoloji hastaları falan zaten çok mağdur insanlar. Yani bu şekilde zorlanan birçok insan vardı. Kardiyolojide de bunlar çok yaşandı. Malzeme temin edemiyorlardı. Ondan dolayı zamanında çok mağduriyet yaşandı ama şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Yani benim çalıştığım her 2 bölümde hem kardiyoloji, hem hematolojide herhangi bir sıkıntı yok yani. Çünkü insanların güveni var.” şeklinde konuştu.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİNE GÜVENİYORUZ

Abdullah Doksal “Şu anda Akdeniz Üniversitesine yani eskiden bize deselerdi ki biz size 1 ayda para ödeyeceğiz. Biz 2 yıllık vadeye göre fiyat veriyorduk ama şu anda bir ay dedikleri zaman biliyoruz ki o bir ayın sonunda bizim ödememiz olacak. Yani bir gün fazla bir gün eksik ama ödememiz olacak. Yani şu anda biz Akdeniz Üniversitesine güveniyoruz. Şimdi güvenebildiğiniz yere size 2 yılda para ödeneceğini bildiğiniz zaman vereceğiniz fiyatla bir ayda ödeyeceğiniz fiyat arasında dağlar kadar fark var. Çünkü niye biz kestiğimiz her faturanın vergisini peşin ediyoruz. Gelir vergisini ödüyoruz, geçicisini veriyoruz. KDV'sini ödüyoruz ya biz devlete bunu peşin ediyoruz. Ben alamadığım paranın vergisini ödediğim zaman onu da mecburen maliyetin üzerine eklemek zorundayım. Ama bu durumda ben karımı minimuma indiriyorum çünkü alacağım zamanı biliyorum. Ona göre hesabıma kitabı yapı ona göre fiyat veriyorum. Eskisine göre tabi daha uygun fiyat veriliyor. Bu sadece benimle alakalı değil Akdeniz Üniversitesiyle çalışan herkes için. Yani şu anda dediğim gibi yani Türkiye’deki en iyi üniversite.” ifadelerini kullandı.