AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ GURURUMUZ OLACAK

Akdeniz Üniversitesi kimine göre bir üniversitesi kimine göre bir hastane kimine göre de ilim ve bilimin adresi. Akdeniz Üniversitesi, Akdeniz’deki 40 yıllık bir koca dev çınar.

Bu hafta 40’ıncı yaşını kutluyor o koca dev çınar. Gelecek yıl hepimiz “41 kere maşallah” diyeceğiz. Hem de gururla, göğsümüz kabararak. Çünkü önemli gelişmelere imza atılıyor.

Akdeniz Üniversitesi’nin bu 40 yıllık tarihinde ilk kadın rektörü olan Prof. Özlenen Özkan, önceki akşam Lider Haber’de ekranlara gelen TURUNCU KOLTUK’ta konuğumuz oldu.

Dünya tıp tarihine adını altın harflerle yazdıran ailenin bir ferdi olan Prof. Özkan ile eğitimden bilime, üniversitedeki araştırmalara dair her türlü konuyu ele aldık.

Yaklaşık 1.5 saat süren programda Rektör Özkan öyle konulara değindi ki gurur duymamak mümkün değil. Keyif veren sohbetimizin ayrıntılarını Lider Gazete’de zaten okuyacaksınız.

Ben size birkaç konunun ana başlığını anlatacağım. Akdeniz Üniversitesi’nde KANSER AŞISI çalışmalarına başlanmış. Bir süre önce açıklanan YAPAY ORGAN ÜRETİMİ konusunda önemli mesafeler alınmış.

Antalya’nın olmazsa olmazı tarım konusunda önemli bir gelişmeye imza atılmış. Türkiye’de ilk kez TARIM TENOKENTİ kurulması için çalışmalara başlanmış. Aksu’da 1200 dönümlük bir alan bu iş için tahsis edilmiş bile.

Rektör Prof. Dr. Özlen Özkan öyle alışıla gelmiş rektörlerin dışında bir çalışma temposu ile gecesini gündüzüne katarak çalışıyor. Özkan, Antalya’nın olmazsa olmazı turizm içinde bir dizi çalışma için start vermiş.

Akdeniz Üniversitesi, spor turizminin geliştirilmesi amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortak proje çalışmasına başlamış. Hatta bu konuda protokol bile imzalanmış durumda.

Antalya’nın öz be öz evladı Prof. Dr. Özlenen Özkan, bu şehre olan borcunu ödemek için akla gelmeyen ne varsa o alanda çalışmalara girişmiş durumda. Kendisi tıpçı olunca bu alanda onun için çok önemli.

Göreve gelir gelmez Tıpta Uzmanlık (TUS) için deneme sınavı yapan ilk üniversite Akdeniz Üniversitesi olmuş durumda. Bu sınavı diğer üniversitelere yapmak istemiş ama Akdeniz soruları vermeyince hepsinin hevesi kursağında kalmış.

Prof. Özkan’ın anlattığına göre Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim müfredatını değiştirmişler. Bu Türkiye’de tıp eğitiminde yeni bir dönemin başlangıcı olacakmış. Hadi hayırlısı.

İnanın yapılan çalışmaları Özlenen hoca anlattıkça benim ağzım açık kaldı. O peş peşe yapılanları sıraladıkça ben gurur duydum. Çünkü yapılan işler özle az uz işler değil, her baba yiğidinde harcı değil.

Prof. Özkan, pandemi nedeniyle ara verilen el, kol, yüz ve rahim nakli çalışmalarının tekrar başlayacağını söyledi. Bu çalışmayı sadece Türkiye değil tüm dünya bekliyor sanırım.

Yeni dönemde yapılacak çalışmalardan bir diğeri de Manavgat’ta olacak. Manavgat’ta mütercim tercümanlık (Arapça, Rusça, Almanca, İngilizce gibi) fakültesi açılacak.

Hani dedim ya yapılan söyleyişinin ayrıntı ve detaylarını gazetemizde okuyacaksınız ama ben size ana bir konuyu daha anlatayım.

Devlet Konservatuarı’nın bir bina sorunu var. Burası için hayırsever ve sponsor aranıyor. İsmini yaşatmak isteyen hayırseverlerin bu çağrı dikkate almalarını öneriyorum.

Çünkü, Atatürk bile “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir”  ifadesini kullanarak sanatın önemini anlatmış. Bunun içinde konservatuar hayırseverleri bekliyor.

Velhasıl velkelam, 40 yıllık çınarın ilk kadın rektörü Prof. Özlenen Özkan ve ekibinin yaptığı çalışmalara “41 kere maşallah” diyorum ve herkesi Akdeniz Üniversitesi ile gurur duymak için desteğe çağırıyorum.

ABBAS KAÇAR

Evet, sevgili dostlar. Her insanın mutlaka dinlenmeye ihtiyacı var. Bunun için tatil kaçınılmaz. “Antalya’da yaşayan insan zaten tatilde” demektir sözü son derece yanlış.

Çünkü bu memlekete yaşarken tatil yapma imkanı neredeyse yoktur. Ancak şehir dışına kaçarsanız tatil yapabilirsiniz. Bu bilinçle bende şehir dışına kaçmayı tercih ettim.

Bu nedenle yazılarıma bir süre ara vereceğeyim. 15 Ağustos’ta tekrar kaldığımız yerden devam edeceğim. Şehre dair yapılan yanlış ve doğruları çekinmeden yazmayı sürdüreceğim.

Tabi tatilde Antalya’dan uzak kalmamak içinde bazı konuları sosyal medya üzerinden takip etmeye devam ediyorum. Her daim her konuya yakından hakim olmak için bu olmazsa olmazımız.

Evet dostlar. Siz bu satırları okurken ABBAS Konya’da ardından da Didim’de olacak. Kalın sağlıcakla. Görüşmek üzere.