AKDENİZ SICAĞINA 'AĞAÇ' DAYANMAZ

Antalya eski Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, Manavgat orman yangınlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tartışmalara yol açan ağaçlandırma ve uçak gibi konulara cevap veren Gedikağaoğlu, yangına dayanıklı bir ağaç türünün Akdeniz Bölgesi’nde olmadığını kaydetti.

İREM GÜNEYBAZ

2005 -2008 yılları arasında Antalya Orman Bölge Müdürü olarak görev yapan Ahmet Gedikağaoğlu, Türkiye’nin en büyük orman yangını olarak kayıtlara geçen Manavgat yangını hakkında değerlendirmelerde bulundu. Manavgat yangınında binlerce hektar alanın yanması ile ilgili konuşan Gedikağaoğlu, “Yangında 58 bin hektar ormanımız yandı. 16 bin hektarda vatandaşın tarım arazisi yandı. Buralarda anayasa gereği ağaçlandırma yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

KASIM AYINDA ÇİMLENME BEKLENİYOR

Stoklarda tohumların bulunduğunu belirten Gedikağaoğlu, kozakların yere serilmesinin de ağaçlandırmada faydalı olacağını işaret etti. Gedikağaoğlu, “Şu anda elimizde mevcut stokta tohumlarımız var birde mevcut ağaçların üzerindeki kozalaklar var. Orman yangınıyla birlikte tüm kozalaklar yanmaz. Tohumlarda yangın esnasında kapanır. Ağaçlar kesileceği zaman bu tohumlar toprağa serilir ve çıkmaya başlar. Alçak rakımlarda çimlenmeler, Antalya’da kasım ayında başlar. Yüksek rakımlardaki esas çimlenmeyi ise şubat ayında bekleriz” ifadelerine yer verdi.

“AKDENİZ’İN SICAĞINA DAYANIKLI TÜR AZDIR”

Eski Orman Bölge Müdürü Gedikağaoğlu, “Manavgat’taki yangının ardından çam ağaçları yerine başka ağaçların dikilmesini önerenlere de cevap verdi. Gedikağaoğlu, “Orman, toprak ve ormancılık hakkında bir bilgisi olmayan herkes konuşuyor. Bunlar halkı yanlış yönlendiriyor. Burası Akdeniz florası ve ekosistem farklı bu bölgede. Akdeniz’in bitki örtüsü makiden başlıyor. Binlerde yıldan beri gelen bir tarih öncesi var. Biz bu yapıyı değiştiremeyiz. Antalya’nın kaçıncı kez yanan ağaçları bunlar. Yangına dayanıklı tür diyorlar fakat zeytinde yanıyor. Hem de bir kıvılcımla söndürmekte zor. Akdeniz’in sıcağına dayanıklı bir ağaç türü yok denecek kadar az” diyerek yanlık yönlendirmeleri noktaladı.

UÇAKLAR YANGINDA YARDIMCI ARAÇ

Yangınlar esnasında tartışmalara konu olan uçak meselesine de değinen Gedikağaoğlu, “Kamuoyunun da bilmesi gereken bir konu var. Uçaklar nerede diye soruluyor. Hiçbir uçak ve helikopter orman yangınını söndürmez. Yangın helikopterleri yangının ilk çıktığı anda ekipler yetişene kadar yardımcı olur. Uçaklar ilk 10-15 dakika o yangını çökertebilirse ve önünü kesebilirse bize yardımcı olur” dedi.

“YANGINLARIN ÇOĞU İNSAN KAYNAKLI”

Orman Genel Müdürlüğü’nün her düzenlediği seminerlerden bahseden Gedikağaoğlu, ormancıların bilinçli olduğuna dikkat çekerek, “Genel müdürlüğümüzün seminerleri olur. Her yıl yangın seminerleri. Ağaçlandırmalarla ilgili de çalışmalar yapılır. Orman köylüleri ile birlikte de çalışmalar yürütürüz. İstatistiğe göre Antalya’da ortalama yılda 250 civarında orman yangını gerçekleşir. Bu yangınlarda bizlerin gördüğü rakamlar var. Bu yangınlarım hepsi insan kaynaklıdır. Yıldırımdan falan çok az çıkar” diyerek sözlerini noktaladı.