AKDENİZ DİYETİYLE PANDEMİYE SAVAŞ

Vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sisteminin, özellikle pandemi döneminde daha da güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Gonca Yaşar, Akdeniz diyeti olarak bilinen Akdeniz tipi beslenmenin önemine dikkat çekti.

Vücuda giren zararlı mikroplarla savaşan bağışıklık sistemini güçlendirmek için önerilerde bulunan Diyetisyen Gonca Yaşar, dengeli ve yeterli beslenmenin önemine vurgu yaptı. Pandemi döneminde en sık karşılaştığı sorulardan birisi olan ‘Vitamin ya da mineral takviyesi yapılmalı mı?’ sorusuna yanıt veren Yaşar, her sabah aç karnına bir kapsül çörekotu yağı içilmesini ve kefir tüketiminin artırılmasını önerdi.

SAVUNMA SİSTEMİNE DİKKAT!

Stres, alkol, uykusuzluk ve kötü beslenme gibi faktörlerin savunma sistemini etkilediğini anlatan Gonca Yaşar, “Bağışıklık sistemi vücudumuzun savunma sistemidir. Vücudumuzun savunma sistemi, dışardan gelen zararlı mikroorganizmalarla savaşır. Yani halk dilinde mikrop olarak bilinen virüs, bakteri ve mantara karşı vücudun oluşturduğu bir sistemdir. Bu savunma sistemini, stres, alkol, yorgunluk, uykusuzluk ve kötü beslenme etkiler. Bu dönemde mümkün olduğunca virüsü vücudumuza almamaya çalmamalıyız. Ancak aldığımız zamanda en kısa sürede atlatabilmemiz için bağışıklık sistemimizin kuvvetli olması gerek. Bazı insanlar bu virüsü aldığı zaman çok uzun vadede hastanede kalıyor. Bunların asıl nedeni bağışıklık sisteminin düşük olmasıdır. Bu nedenle kronik hastalar, şeker ve tansiyon hastalarının evden çıkmamaları isteniyor” ifadelerini kullandı.

AKDENİZ TİPİ BESLENME

Diyetisyen Gonca Yaşar, dengeli ve yeterli beslenmenin hayat tarzı haline getirilmesi gerektiğini söyleyerek, Akdeniz tipi beslenmeye vurgu yaptı. Yaşar, “Akdeniz tipi beslenmenin içinde, haftada 2 gün balık, zeytinyağı, çiğ kuruyemişler, sebze ve meyve bulunmaktadır. Biliyoruz ki pandemi nedeniyle çok geç saatlerde yatılıyor ancak sabah kahvaltısı erken bir saatte yapılmalı. Kahvaltıda peynir, yumurta, ceviz, domates, salatalık, çavdar, buğday veya tam tahıl ekmeği tercih edilmeli. Ara öğünde renkli meyvelerin tüketimi önemli. Öğlen sebze ve bakliyat ağırlıklı beslenme öneriyoruz. Akşam yemeğinde ise haftada iki gün balık bir gün kırmızı et ve yine bakliyat, sebze ağırlıklı yemekler yenmeli” şeklinde konuştu.  Son olarak bu dönemde uzak durulması gereken yiyeceklerin arasında, kızartma, sakatat grubu, alkol, asitli içecekler, paket ve hazır gıdalar olduğunu dile getiren Gonca Yaşar, evde yapılan tencere yemeğine yönelmemiz gerektiğinin altını çizdi.

FATMA ARSLAN