AKDENİZ’DE ENERJİ SAVAŞI

Türkiye son yıllarda Akdeniz bölgesinde enerji kaynakları arama çalışmalarını arttırdı. Ülkemizde nüfusun artması ve ekonominin büyümesi nedeniyle enerjiye duyulan ihtiyaç da artmaktadır.

Artan enerji ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılanabilmesi için, Mavi Vatan içerisinde enerji kaynakları rezervleri keşfedilmeye ve kullanılmaya çalışılmaktadır.

Enerji kaynaklarının yoğun olarak arandığı bölgelerden bir tanesi Akdeniz’dir. Akdeniz’in doğal gaz yataklarına sahip olması, Akdeniz bölgesinde bulunan ülkelerin iştahını kabartmaktadır.

Enerji kaynakları üzerinde egemenlik kurmayan isteyen ülkeler, tabiri caizse Akdeniz üzerinde soğuk savaş içerisindedir. Bu savaşın tarafları ise Türkiye ve Yunanistan olarak durmaktadır.

ABD’den ve Avrupa ülkelerinden aldığı destekle Türkiye karşı soğuk savaş politikası güden Yunanistan, Akdeniz’deki enerji kaynaklarına sahip olmayı hedeflemektedir.

Peki, Türkiye neden bu soğuk savaşın ortasındadır? Türkiye’nin Akdeniz’deki enerji kaynakları için Yunanistan’ı ve onun müttefikleri olan AB ve ABD’yi karşısına alması rasyonel bir politika mıdır? Bu soruların cevabını Türkiye’nin iktisadi ve siyasi yapısında aramak gerekmektedir.

Türkiye’nin artan nüfusu ve büyüyen ekonomisi nedeniyle enerjiye duyduğu ihtiyaç da artmaktadır. Enerji, bir ülkenin her şeyidir. Enerji olmaz ise hayat ve ekonomi durma noktasına gelir. Gündelik hayatımızda kullandığımız tüm teknolojik ürünler enerji ile üretilmekte ve çalışmaktadır.

Örneğin evlerimizde kullandığımız televizyon, çamaşır ve bulaşık makinesi; telefon ve bilgisayar gibi teknolojik aletler enerji olmadan çalışamaz. Benzer şekilde sosyal hayatımızda kullandığımız tüm ulaşım araçları da enerji ile çalışmaktadır.

Ayrıca, sanayi tesislerindeki üretim ve tarımsal faaliyetler enerji ile gerçekleşmektedir. Bu nedenle, enerji tedarikinde yaşanacak bir sorun, bir ülkede hayatın durma noktasına gelmesine neden olabilir.

Bundan dolayı Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlaması, ekonominin ve sosyal refah düzeyinin gelişmesi açısından hayati öneme sahiptir.

Diğer yandan şunu belirtmek gerekir ki, ülke ekonomisi açısından enerji demek, para demektir. Bir ülkenin enerji politikası, o ülkenin ekonomisi doğrudan etkiler. Ekonomik açıdan güçlenmenin en önemli yollarından bir tanesi, enerjide kendi kendine yetebilmektir.

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olması, ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir. Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesi cari açıktır. Yıllık ortalama 40 milyar cari açık verilmektedir. Cari açığının en önemli sebebini ise enerji ithalatı oluşturmaktadır.