AKDENİZ'DE AV YASAĞI 15 EYLÜL’DE SONA ERECEK
Akdeniz'de balıkçılar 15 Eylül'de sona erecek av yasağı öncesi hazırlıklarını tamamladı. Balığın tezgaha bolca çıkması ve fiyatların en az yüzde 50 ucuzlaması bekleniyor.

Akdeniz'de balıkçılar 15 Eylül'de sona erecek av yasağı öncesi hazırlıklarını tamamladı. Balığın tezgaha bolca çıkması ve fiyatların en az yüzde 50 ucuzlaması bekleniyor.
15 Eylül'de sona erecek av yasağı öncesi Akdenizli balıkçılar hem teknelerinin hem de ağların bakımını yaparak, yeni sezon hazırlıklarını tamamladı. Bu sezon balık popülasyonunda artış bekleyen balıkçılar, sezondan ümitli. Tüketicinin daha düşük fiyatlarda balık tüketmesi beklenen sezonda yasak kalmadan önceki fiyatlar ise cep yakıyor. Av yasağı öncesinde barbunun kilosu 120 liradan, levrek 85, çipura 60, sardalya 25, mercan 60, kubbes 40, melanur 50, mezgit 110, zargana 70 liradan alıcı buluyor.
AKDENİZ BALIKLARININ FİYATLARI YÜZDE 50 DÜŞECEK
Antalya Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birlik Başkan Yardımcısı Deniz Balta, av yasağının kalkmasını heyecanla beklediklerini söyledi. Hazırlıkların tamamlandığını ve yasağın kalkmasının hemen ardından ağlarını denizle buluşturacaklarını belirten Balta, bu süre içerisinde balon balığı teşvikinin balıkçılara maddi destek olduğunu söyledi. Balta, tekne sahiplerinin avdan bol balıkla döneceğini tahmin ettiklerini belirterek, “Tüketici bu yıl en çok kolyoz, palamut, kuzu, barbun balıklarını yiyecek. Fiyatlar çok düşecek. Balıklar bollaştığı için fiyatlar en az yarı yarıya düşecek" diye konuştu.
Balıkçı İlker Keklik, balık fiyatlarının sezona göre normal olduğunu söyledi. Av yasağının sona ermesinin ardından balık fiyatlarının bolluğa göre azalacağını da belirten Keklik, “Fiyatlar en az yüzde 50 düşecektir. Barbun gibi pahalı balıkların fiyatları düşecek. Bolluk tezgahı etkileyecek. Özellikle Akdeniz balıklarında büyük düşüş bekliyoruz. Çinekop, palamut balıklarının da tezgaha bol çıkması bekleniyor. Hamsi tezgaha bu yıl 30 liradan aşağı çıkmaz" ifadelerini kullandı.
DHA
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada Antalya’nın tarım sektöründeki önemine dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, ''Örtü altı yetiştiriciliğinin lokomotifi ise domatestir'' dedi.
Antalya'da bir evde çıkan yangında yaşlı çift, vatandaşlar tarafından evin kapısı kırılarak kurtarıldı. Yoğun dumandan etkilenen yaşlı çift, tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı.
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz