AK PARTİ MKYK'DAN MANAVGAT HAREKATI

Manavgat’ta günlerce süren orman yangınlarından sonra yaraların kısa sürede sarılması için çalışmalar devam ediyor. AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyeleri ve milletvekillerinin katılımıyla bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermek amacıyla bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Mustafa KOZAK, Sadık Çetin SADAK

Tarihin en büyük afetlerinden birisinin yaşandığı Manavgat’ta yangın sonrası yapılan çalışmalarla ilgili AK Parti Antalya İl Başkanlığınca basın toplantısı düzenlendi. AK Parti Antalya İl Başkanlığı tarafından Manavgat’ta düzenlenen toplantıya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, MKYK üyeleri Öznur Çalık, Lütfiye Selva Çam, Haluk İpek, Mustafa Köse, Tuba Vural Çokal, Antalya milletvekilleri İbrahim Aydın, Kemal Çelik ve Atay Uslu katıldı. 

Manavgat’ta 28 Temmuz Çarşamba günü saat 12.00’de başlayan yangının, daha sonra Alanya, Gündoğmuş ve Akseki ilçelerinde toplam 59 mahallede etkili olduğunu söyleyen AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ilk andan itibaren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Tarım ve Ormancılık Bakanımız Bekir Pakdemirli'nin yangın bölgesine geldiğini belirtti.



'İLK ETAPTA 4 TRAKTÖR TESLİM EDİLDİ'

Yangının 4'üncü günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Manavgat'a geldiğini aktaran Başkan Taş, "Ulualan mevkiinde bulunan Yangın Yönetim Merkezi'nde Manavgat Gençlik Merkezi'ndeki AFAD Koordinasyon Merkezi'nde yetkililerden bilgi aldı ve talimatlarını verdi. Ardından Kalemler Mahallesi'nde yangından zarar görenlerle görüştü. Bu sırada traktörü yanan bir vatandaş, 'Sayın Cumhurbaşkanımız ben geçimimi bu traktörle sağlıyordum. Artık geçim şansımız kalmadı' sözü üzerine Bilim ve Sanayi Bakanımıza köyde traktörleri yanan vatandaşların traktörlerinin temini için talimat verdi. İlk etapta 4 traktör teslim edildi. Toplamda 20 traktör zarar görmüştü, geri kalanlar da daha sonra vatandaşlarımıza verilecek" diye sözlerine ekledi.

AK Parti olarak yangının başından bugüne kadar hep sahada olduklarını anlatan Başkan Taş, "Karaöz'de evi zarar gören İbrahim amcamızın evi, 15 günde yapılarak kendisine teslim edildi. İnşallah önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımızın Antalya ziyaretinde kendisi ve eşini yeni evinde ziyaret edecek" dedi.

150 BİN HEKTAR ALAN YANDI

AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın ise, bu sene Türkiye genelinde Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınlarının olduğunu söyledi. Orman yangınlarının yıllık ortalamasının 15-20 bin hektar alan olduğunu belirten Aydın, “Bu sene Türkiye genelinde toplam yangınlar 150 bin hektarı geçti. En büyük yangın olan Manavgat'ta yangın 28 Temmuz'da Manavgat Yeniköy'de başladı. Çok kısa sürede yerleşim yerlerini yaktı, geçti. O gece Kepezbeleni'ndeki yangın, mahalleleri yakarak hızlı şekilde gece saat 03:30 civarında Manavgat'a kadar geldi. O bir orman yangını değil, afetti. İnsanların uyanık olması ve köylerin erken boşaltılması can kayıplarını önledi. Manavgat Hastanesi'ni tehdit eden yangını Sarılar Mahallesi'nde ancak kesebildik. Normal bir yangın olsaydı ormanda söndürülebilirdi. İlk gün toplam zarar gören alan 10 bin hektarı buldu" dedi.

'17 YAŞINDAKİ ÇOCUK DEVLETİN KAYMAKAMINA KİMLİK SORDU'

Milletvekili İbrahim Aydın yangın devam ederken, sosyal medyada yapılan sorumsuz paylaşımların vatandaşları paniğe sevk ettiğini savundu. “Vatandaşların 'Acaba köylerimizi teröristler mi yakıyor?' diye endişe duymaya başladığını ve bu sırada çok da hoş olmayan görüntülerin ortaya çıktığını anlatan İbrahim Aydın, "Millet, 'evlerimiz, ormanlarımız, köylerimiz terör amaçlı mı yakılıyor' diye sokağa döküldü. Köylerin girişlerinde yol kesmeler oldu. 17 yaşındaki çocuk devletin kaymakamına kimlik sordu. Devlet güçlerinin hızlı ve etkin müdahalesi ve insanları ikna etmesiyle bu durumu kısa sürede aşmamız çok iyi oldu" şeklinde konuştu.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Yangının en çok yangın bölgesinde yaşayan vatandaşları etkilediğini belirten AK Parti Antalya Milletvekili ve MKYK üyesi Tuba Vural Çokal da, yangında sadece ev ve hayvanların yanmadığını belirterek, "Ben de Manavgat’ın bir çocuğu olarak Manavgat’ın geçmişi, hatıraları, anıları yandı. Biz bu psikolojik travmayı düzeltmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile sahada çalışmalarımıza devam ediyoruz. 3 bin 170 vatandaş ile görüşme yaptık. Yangına millet olarak tek yürek müdahale ettik. Yangının yaralarını hep birlikte sarıyoruz” dedi.

YARALARI SARMAK İÇİN BURADAYIZ

Yangını söndürdükten sonra vatandaşların mağduriyetini gidermek için sahada görev yaptıklarını kaydeden MKYK üyesi Öznur Çalık, " Ekiplerimizin çalışma moral ve motivasyonlarını baltalamak, devletimizin itibarını zedelemek amacıyla sosyal medyadan kara propaganda yürüten kişilerle karşı karşıya kaldık. Oysa bu kritik süreçte makam sahiplerinin kulaktan dolma bilgilerle açıklama yapmaması gerekiyordu. Milletimize karşı sorumlu davranmaları gerekiyordu. Yine bizi şaşırtmadılar. Biz bunları milletimizin vicdanına havale ettik. Dün olduğu gibi bugün olduğu gibi yarın olacağı gibi biz milletimizle beraber yürümeye devam edeceğiz. Şunu herkes çok iyi bilsin devletimiz görevinin başındadır. Herkes biliyor ki şu an tüm yangınlar söndürülmüş vaziyette. Ve fırsatçılar dağıldı ama biz yine sahadayız. Ve biz yine milletimiz ile beraber yaralarını sarmak üzere buradayız” dedi.

BAŞKAN TAŞ’TAN BÖCEK’E TEPKİ

Toplantı sonunda bir gazetecinin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in, "Uçak gönderin, yanıyoruz" yönündeki açıklamasına ilişkin, İl Başkanı İbrahim Ethem Taş’a soru yöneltti. Belediye başkanının bu şekilde açıklama yapmasının doğru olmadığını anlatan Başkan Taş, "Yönetici bu şekilde açıklama yapamaz, insanları kaosa sürükleyemez, panikletemez. Kendisine soruyorum, 2019 Mart'tan sonra kaç itfaiye aracı aldı? Yangınlar devam ederken Serik'te 4 itfaiye aracını beklettin mi bekletmedin mi?" dedi.

ÇAVUŞOĞLU, AFAD TOPLANTISI’NA KATILDI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Manavgat’ta AFAD Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, Çavuşoğlu’nun yanı sıra Antalya Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Antalya milletvekilleri Mustafa Köse, İbrahim Aydın, Kemal Çelik, Atay Uslu, Tuba Vural Çokal ve diğer yetkililer de yer aldı. Toplantıda, görevliler tarafından yangın bölgesinde yapılan en son çalışmalar hakkında Bakan Çavuşoğlu’na bilgi verildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Antalya'da yangından zarar gören vatandaşlarımızın yaralarını hızla sarmak için tüm kurumlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.