AK Parti Antalya milletvekili 1.sıra adayı Mevlüt Çavuşoğlu kimdir?

Adalet Kalkınma Partisi Antalya milletvekili 1.sıra adayı ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kimdir, nereli, kaç yaşında?

Mevlüt Çavuşoğlu, 5 Şubat 1968'de Alanya'da doğdu. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Daha sonra 1991'de New York Long Island Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans yaptı. Ayrıca 1993’te "Avrupa Birliği Uzmanlığı Programı" eğitimini tamamladı.

1993 ve 1995 yılları arasında Bilkent Üniversitesi ve London School of Economics’de Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora yaptı. Çavuşoğlu, AK Parti Kurucu Üyesi olup  22'nci, 23'üncü ve 24'ncü Dönem Antalya Milletvekilliği yaptı. 2013'ün Ocak ayında AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. 2012’den bu yana da 'AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi'dir. TBMM Türkiye-ABD ve Türkiye-Japonya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı yapmıştır.



2003-2014 yılları arasında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde çeşitli görevler alarak 2010-2012 yılları arasında Avrupa Kent Parlamenter Meclisi Başkanlığı’na seçilmiş, bu görevi üstlenen ilk Türk Parlamenter oldu. 2014'te Avrupa Kent Parlamenter Meclisi Onursal Başkanı görevini aldı. 2007'de Avrupa Güvenlik ve Savunma Asamblesi (Batı Avrupa Birliği Asamblesi) Türk Delegasyonu Başkanlığı görevine getirildi. 2013-2014 arasında Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci olarak görev aldı. 29 Ağustos 2014'te T.C. Hükümeti’nin Dışişleri Bakanı olarak atanmıştır.

Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı süre boyunca Çavuşoğlu, özellikle Suriye ihtilafı, Avrupa Birliği ile ilişkiler gibi alanlarda Türkiye'nin dış politikasının şekillenmesinde kilit rol oynadı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İslam İşbirliği Teşkilatı ve NATO toplantıları ve Antalya Diplomasi Forumu da dahil olmak üzere çeşitli uluslararası forumlarda ve müzakerelerde Türkiye'yi temsil etti. Mevlüt Çavuşoğlu; İngilizce, Almanca, Japonca bilmektedir. Evli ve 1 çocuk babasıdır.


HABER MERKEZİ