AİLELERİN SINAVI

Evlatlarımız bir sınav maratonunu daha bitirip sonucunu öğrendi. Mutlu olanlar, üzülenler, mutsuz olanlar var. Hepsi öncelikle ‘iyi insan’ olup ülkemize farklı alanlarda hizmet edecekler inşallah.

***

Hepimizin bildiği gibi gerçek sınav hayatın kendisi. En büyük sorumluluk anne ve babalarda. Günümüzde çocuk yetiştirebilmek tabi ki çok zor ve güç. Sosyal medya artık en büyük düşmanımız.

***

Çocuklarımızın ve gençlerimizin tazecik dimağlarını meşgul ederek hayatlarını çok etkiliyor. Sınavlarda birinci veya başarılı öğrencilerin akıllı telefonlarından bir sene de olsa uzaklaşarak başarılı olduklarını anlattıklarını görmüşsünüzdür.

***

Anne ve babaların eskiden işleri daha kolaydı, çünkü bir çocuğu sadece onlar yetiştirmiyordu. Bir köy, bir mahalle hep birlikte çocukları yetiştiriyordu. En küçük yanlış bir hareketinde tüm büyüklerin müdahale hakkı vardı.

***

O günler artık geride kaldı. Şimdi değil mahallelinin çocuklara müdahale edebilmesi, öğretmeni, akrabaları bile karışamıyor. Ailelerin de burada rolü büyük. Öğretmeni bir cümle kursa koşarak okula gidiyorlar.

***

Gençlerin yanlış hareketlerini görünce bırakın uyarmayı gözünüzü çevirip görmemiş gibi yola devam etmek zorunda kalıyorsunuz. Hal böyle olunca da özgür çocuklar (!) yetişiyor.

***

Eskisi gibi geniş aileler kalmadı, çekirdek aile denen minik hücrelere dönüştü. Dedenin, ninenin eğitim şansı bitti. Onlar sadece kreşe gidene kadar çocuklara bakmak için varlar artık. Çevredeki büyükler de devre dışı kalınca tüm sorumluluk ve yük anne babaya bindi.

***

Anne babalar karı-kocalığı öğrenemeden çocuk sahibi olunca çocuklarını gerektiği gibi yetiştiremediği gibi çevre ve okulda da çocuklarını koruma derdine düştü. Yozlaşmış bir toplum olunca çevreden korkmakta da haklılar tabi.

***

Öyle ilginç bir noktaya sıkıştılar ki; çevrenin çocuklara müdahalesi bitti, evlerde aile büyüğü kalmadı. Anne babalar ekmek derdine düştü, çocukları ile yeteri kadar ilgilenemedi. Çocuklar tamamen sosyal medyanın eline kaldı.

***

Derken devreye çocuk psikologları, ergen psikologları, pedagoglar girdi. Onlar da her yaşa bir ergenlik tanımı koydular, en küçük bir şey söylesen çocukların psikolojisi bozulur dediler. Anne babalar da ne yapacaklarını bilemez hale geldi.

***

İYİ İNSAN OLMAK

Aileler dedeler ve ninelerden kopmamalı. Sonra da çocuklarına temel ahlaki değerleri vermeli, iyi insan olmayı öğretmeli. Vicdanlı, ahlaklı, merhametli olmayı, empati yapabilmeyi öğretmeli. Bunları yapamadıktan sonra aileler mi sınavda, çocuklar mı belli değil.