AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE AŞI YOĞUNLUĞU

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs aşısı için normalde 10 dakikada bir açılan Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ni(MHRS) öğleden sonrası için 5 dakikada 1'e çekti. Bu uygulama sonrasında ise aile sağlığı merkezlerinde beklenmedik bir yoğunluk yaşandı. Konu hakkında konuşan ANTAHED Başkanı Orhan Tekin, “Suni olarak yaratılan kalabalık ortamlarda vatandaşlarımız kovid-19 hastalığına yakalanma riski ile karşı karşıya kaldı” dedi.

Koronavirüs aşılamasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınan randevuların süresi tartışma yarattı. Bu kapsamda öğleden önce her 10 dakikada 1 randevu alınırken, öğleden sonraları için bu sürenin 5 dakikada 1'e çekilmesi tartışmalara neden oldu. Tüm bu tartışmalar ışığında ise uygulamanın ilk günü aile sağlığı merkezlerinde yoğunluk yaşanırken, vatandaşlar aşı olabilmek için kalabalık ortama girmek zorunda kaldı.

BEŞ DAKİKAYA 1 HASTA

Konu hakkında açıklama yaparak uygulamanın olumsuzluklar doğurduğuna değinen Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) Başkanı  Orhan Tekin, “Sağlık Bakanlığının aile hekimlerinin kendi çalışma yerinin fiziki ve personel kapasitesine göre düzenlemiş olduğu Merkezi Hekim Randevu Sistemi(MHRS) randevuları hiçe sayarak beş dakikaya bir hasta randevusu tanımlamıştır. Üstelik aile hekimlerinin yapmış olduğu randevuların üzerine böyle bir tanımlama yaptığı için aynı dakikalara iki kişiye birden randevu düzenlenmiştir” diye konuştu.

“KARGAŞAYA NEDEN OLDU”

Aile sağlığı merkezleri yönetmeliğe göre her üç hekim için bir aşı odası bulunduğunu hatırlatan Tekin,  bakanlığın sahaya danışmadan yaptığı randevu işlemi sonrası aile sağlığı merkezlerinde kargaşa yaşandığına dikkat çekti. Tekin, “Aynı saate randevu verilen hastanelerde aşı ünitesi bulunan üç hekimli aile sağlığı merkezlerinde aynı anda altı kişiye randevu verilmiş olması büyük bir karışıklığa neden olmuştur. Çok sayıda vatandaş yağmur altında kendisine aşı yapılması için beklemek zorunda kalmıştır. Bir aile hekimliği birimine 30 ile 40 arasında hasta randevusu verilmiş üç birimli bir aile sağlığı merkezine yüzden fazla hastanın randevusu tanımlanmıştır. Bu koşullar altında bizler hastalarımızı koronavirüsten koruyup aşı yapmaya çalışırken bu şekilde suni olarak yaratılan kalabalık ortamlar nedeniyle vatandaşlarımız aşı olmak isterken Kovid-19 hastalığına yakalanma riski ile karşı karşıya bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.

AHMET ARĞILLI