AİLE HEKİMLERİ BAŞKANI TEKİN’DEN KRİTİK UYARI

Sonbahar mevsiminin yaklaşmasıyla aşı tartışmaları yeniden gündem oldu. Bu aşılarının öncelikle risk grubuna yapılması gerektiğini savunan Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Orhan Tekin, “Zatürre ve grip aşıları yapılır ise kovid-19’dan kaynaklanan sıkıntıyı bir miktar azaltmış olacağız” dedi

AŞILARA YOĞUN TALEP VAR

Sonbahar aylarının yaklaşması ve koronavirüs (kovid-19) salgınından kaynaklı hasta sayılarında yaşanan artış sonrasında grip ve zatürre aşıları gündeme geldi. Özellikle sonbahar dönemine girilirken grip ve zatürre aşılarına yoğun talep olması sonrası gündeme gelen bir diğer konu ise bu aşıların kovid-19 karşısında faydalı olup olmayacağı oldu. Bu aşılara gelen yoğun talep, aşıların kimlere yapılıp yapılamayacağı ve kimlere faydalı olup olmayacağı konularına açıklık getiren Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) Başkanı Orhan Tekin, normal zatürre hastalığının koronavirüsten oldukça farklı bir hastalık olduğunu söyledi.

TEHLİKELİ VE ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR

Normal dönemlerde zatürre hastalığı açısından; kanser hastaları, şeker, tansiyon, astım hastaları ve akciğer hastalıkları bulunanlarında risk grubu içerisinde yer aldığını söyleyen Tekin, bu grupta yer alan hastalara koronavirüs öncesinde de düzenli şekilde zatürre aşısı yapıldığının altını çizdi. Tekin, “Kovid-19 hastaları aynı zamanda kolaylıkla zatürreye de yakalanabiliyorlar. Eğer biz bu kişileri zatürreden koruyabilirsek, sadece kovid-19 mücadele edecekler. En azından zatürreden gelebilecek tehlikeden korumuş olacağız. Zatürre ve grip aşıları yapılır ise kovid-19’dan kaynaklanan sıkıntıyı bir miktar azaltmış olacağız. Aynı zamanda kişiler grip hastalığını geçirmemiş olacak. Hepsi bir arada olunca çok daha tehlikeli ve öldürücü oluyor” dedi.

“RİSK TAŞIYANLARI KORUMAK İÇİN AŞI YAPILMALI”

Gripten ve zatürreden vatandaşları koruyabildikleri zaman, sadece koronavirüse karşı bağışıklıkları olmayacaklarını söyleyen ANTAHED Başkanı Orhan Tekin, vatandaşların bu aşıları yaptırdıktan sonra sadece kovid-19 ile mücadele etmek zorunda kalacaklarını kaydetti. Toplumda yaşlı nüfusun günden güne artmaya başladığının altını çizen Tekin, “Kronik hastalığı olan çok büyük bir kesim var ve bu kesimdeki insanları bizlerin koruması gerekiyor. Bu vatandaşları hemm gripten hem de zatürreden korumamız gerekiyor. Koronavirüs çok daha ayrı bir konu hastaların bunu atlatabilmesi için toplum riskli kesimini korumak için zatürre aşını ve grip aşılarının yaptırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“DEPOLARDA ZATÜRRE AŞISI TÜKENDİ”

Zatürre ve grip aşılarının risk grupları dışında kalan kişilere vurulmasını önermediklerini belirten ANTAHED Başkanı Orhan Tekin, öncelikle risk gruplarının aşılanması gerektiğini savundu. 2011 yılından beri çocuklara da zatürre aşısının yapıldığını kaydeden Tekin, bu aşıların bakanlık tarafından temin edildiğini, fakat ellerinden olan aşıların bir kısmını risk grubuna yaptıklarını vurguladı. Hastaların aşı talep ettikleri zamanlarda eğer risk grubunda ise bu kişilere aşı yapıldığına değinen Tekin, “Şu anda Türkiye’deki sıkıntı şu; depolardaki zatürre aşıları tükendi. Bakanlığın bu konuda bir çözüm üretmesi gerekiyor. Hem vatandaşa zatürre aşısı olun sürekli bir bilgi enformasyonu yapılıyor hem de buna karşı vatandaş bize geldiği zaman aşı olmadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Oysaki aşıyı müdürlüklerimizden temin ettiğimiz zaman vatandaşlara yapıyoruz. Bu aşıları zaten dolaplarda bekletmeye gelmiyor. Herhangi bir elektrik kesintisi sonrası aşının bozulma riskine karşı, aşının geldiği gün hemen hastaları arayarak onlara yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK KURULUŞLARINA RANDEVUYLA GİDİN”

Koronavirüs salgınının hızla artış göstermeye başladığını öne süren ANTAHED Başkanı Orhan Tekin,  vatandaşların rehavete kapılmaması gerektiğini, sağlık kuruluşlarına ise mutlaka randevu alarak gitmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

 “AŞI OLACAKLARI LİSTE HALİNE GETİRDİK”

Zatürre aşılarına karşı büyük talep olduğunu ifade eden ANTAHED Başkanı Orhan Tekin, son günlerde ellerinde uzun uzun randevu listeleri oluştuğuna dikkat çekti. Bu doğrultuda zatürre aşısı olmak isteyenleri liste haline getirdiklerini kaydedene Tekin, içlerinden en riskli gruplardan başlamak üzere aşı yaptıklarını fakat buna karşın ellerinde ise yeterli miktarda aşı olmamasına yakındı. Bu konunun kamuoyunda gündeme gelmesini temenni edene Tekin, “Grip aşısını Türkiye’nin yeterli miktarda ithal etmesi gerekiyor. Eylül ve ekim aylarında gelen grip aşıları, geçen yıl çok az geldi. Bu yıl ise koronavirüsten dolayı talep çok fazla olacak. Bakanlığın bunun önlemini önceden alarak yeterli miktarda grip aşısı ithal etmesi gerekiyor” diye konuştu.

AHMET ARĞILLI