Aidat miktarları kirayla yarışıyor

TÜKONFED Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, “Son dönemde kira fiyatlarıyla yarışan aidatlar söz konusu. Bu aidatlar kat malikleri kurulunda belirleniyor. Kat malikleri bu toplantılara mutlaka katılmalıdır. Eğer toplantıya katılıp istenmeyen maddelere şerh koydurulmazsa, dava sürecinde sorun yaşanır“ dedi.

Yeni yıla girmesiyle birlikte apartman ve sitelerin kira fiyatlarının yanı sıra aidatlarındaki yükselişler de dikkat çekiyor. Apartman ve site sakinleri aidatlara yapılan fahiş artışlara tepki gösteriyor. Bina içerisinde krize neden olan aidat sorunu için bakanlık eliyle müdahale beklenirken, uzmanlar ise kat malikleri toplantısının mutlaka takip edilmesini, kabul edilmeyen harcama kalemlerine şerh koyulmasının mahkeme yolunda avantaj sağlayacağını belirtiyor.



YILLIK BÜTÇE DETAYLI İNCELENMELİ

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı Avukat İbrahim Güllü, son zamanlarda konut ve kira fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra aidatlarda da ciddi artış yaşandığını söyledi. Güllü, “Son dönemde kira fiyatlarıyla yarışan aidatlar söz konusu. Aidatların belirlenmesinde maalesef bir üst sınır yok. Bu aidatlar kat malikleri kurulunda belirleniyor” diye konuştu.



Bu toplantıların takip edilmesi gerektiğine değinen Güllü, ”Kat malikleri bu toplantılara mutlaka katılmalıdır. Yıllık bütçeyi incelesinler. Bunların içerisinde gereksiz olan harcama kalemlerine itiraz etsinler ve bütçeden çıkarılmasını talep etsinler” ifadelerini kullandı.

İTİRAZ EDİLEN MADDELER BELİRTİLMELİ

Güllü, sorun yaşayan kat maliklerinin dava haklarının kullanılabilmesi için ise “Toplantıda konuşulan ve kabul edilmeyen her maddenin altına ya da tamamına ‘ben bu maddeyi kabul etmiyorum’ şeklinde bir şerh koydursunlar, itiraz etsinler” önerisinde bulundu.

KİRACILAR EV SAHİPLERİNDE YETKİ ALABİLİR

Bu itirazın büyük önem arz ettiğine dikkati çeken Güllü, “Eğer toplantıya katılıp istenmeyen maddelere şerh koydurulmazsa, dava sürecinde sorun yaşanır. Bir ay içerisinde mahkemeye dava açsalar bile mahkeme maddelerin kabul edildiği gerekçesiyle reddeder. Kiracılar açısından da kiracıların kat malikleri toplantısında oy kullanmaya hakları yok ama ev sahiplerinden böyle bir yetki alarak bu toplantıya katılabilir, gerekli itirazları yapabilirler” şeklinde konuştu.

BAKANLIK YENİ BİRİM OLUŞTURDU

Güllü, yakın zamanda bu duruma devlet eliyle müdahale edileceğini duyurarak, şunları kaydetti:

“Son zamanlarda aidatlara yönelik toplumsal bir tepki oluşmaya başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni bir birim oluşturdu. Yönetmeliklere, mevzuatlara bir düzenleme getirileceğini düşünüyoruz. Devlet bu soruna bir dur deme noktasına geldi.”