AHENK PROJESİ, HERKESE GEREK

Antalya Valisi Ersin Yazıcı’yı önceki akşam, Lider TV’deki Turuncu Koltuk programında konut ettim. Kısa adı AHENK olan ‘Antalya’da Hedeflenen Eğitime Nitelik Kazandırma Projesini Projesi’ni konuştuk.

Projenin adından anlaşılacağı gibi eğitime AHENK getirilmesi için atılmış bir adım. Özellikle ilk ve orta öğretimde çocukların kalbine dokunulacak bir çalışma.

Vali Yazıcı’nın uzun uzun üstüne basa basa anlattığı, benim de anladığım kadarıyla geleceğimiz çocuklara AHENK ile ÖNCE İNSAN SONRA YİNE İNSAN olmak öğretilecek.

Akademik başarıdan önce olması öğretilmesi gereken bu. Bize geçmişte hep şu hikaye anlatılırdı; “Ben sana mühendis olamazsın demedim, adam olamazsın dedim” diye. İşte mesele bu.

AHENK Projesi'nin ayrıntılarını açıklayan Vali Yazıcı, hem insani hem donanım anlamında öğrencilerin nitelikli ve kaliteli bir eğitim almaları gerekçesiyle yola çıktıklarını anlattı.

AHENK ile eğitimde nitelik kısmına dokunulacak. Öncelik fiziksel yapılar değil, çocukların nitelikleri artırılacak. Özellikle göz ardı edilen meslek liseleri ön plana çıkartılacak.

Bana göre geç kalmış ama yerinde bir proje. Çünkü bütün aileler çocuklarının akademik başarılarına odaklanmış, herkes hepsinin beyaz yakalı olmasını istiyor. Sonuç ortada!

AHANEK ile çocuklar öncelikle iyi insan olarak yetiştirilecek. Bu çalışma içinde eğitimde geride kalan okullara daha fazla ilgi gösterilecek. Yöneticiler, işadamları, şehrin ileri gelenleri bu okullara gidip çocukların kalbine dokunacak. Ne güzel değil mi?

Okulların hamisi olacak yani o ulaşılması zor gibi görünen ileri gelenlerimiz. Meslek liselerine yapılacak ziyaretlerde mesleki eğitimdeki çocukların önemi anlatılacak.

Çünkü bu memleketin doktor, mühendis, hakim, avukat eczacı kadar meslek sahibi elektrikçi, motor tamircisi, marangoz ve benzeri ustalara da ihtiyacı var. Düşünün bir fırıncı nesli tükenirse ekmeği üreten olmazsa aç kalır değil mi?

Velhasıl velkelam; bu AHENK öyle bilinen projeler gibi değil. Çocukların kalbine insan sevgisi ve saygısını yerleştirilecek. Neden? Çocuk, insana saygıyı, kul hakkını öğrenirse vicdanlı ve merhametli olur suçu yönelmez, işini düzgün yapar.

Sonuç özlenen insanlık otaya çıkar. Hadi o zaman özlemi bitirmek için AHENK’e desteğe.

SİYASİLERE AHENK ŞART

Dün yazıma başlamışken sosyal medyaya bir göz atayım istedim. Kemer Belediye Meclisi’nden yapılan canlı yayın ekrana geldi. Aman Allah’ın görüntüyü izlerken ağzım açık kaldı.

Bir tarafta AHENK projesi ile çocuklara insan olmak öğretilecek derken diğer tarafta koca koca adamlar “lanlı lunlu” konuşmalarla bir birlerine laf sokma telaşındalar. Takılıp kaldım.

Ben izledikçe yayın devam ettikçe aksiyon durmak bilmedi. Sinirler gerildi, filmi aratmayan sahneler ortaya çıkmaya başladı. Konuşan biri var ve her şeye itiraz edip bağırıp çağırıyor.

Başkan Necati Topaloğlu araya giriyor ve sükunete daha düzgün konmaya davet ediyor o kişiyi. Ama ne mümkün. Saldırdıkça saldırıyor laf sokuyor kendince meclis üyelerine.

Neyse heyecanlı heyecanlı izlerken diğer meclis üyesi (daimi encümenmiş) söz alıp o bağırıp çağırana naif bir üslupla cevap verip konuyu anlatmaya çalışıyor. “Bak sen Hacı’sın diyor” ama boşuna.

Karşısındaki bağırıp çağıran Hacı, iyice sinirleniyor şekeri yükseliyor ve önündeki su petini bir hışımla meclis üyesi arkadaşına fırlatıyor. Gören kan davası falan var zanneder.

Araya korumalar, zabıtalar ve diğer meclis üyeleri girip olayı yatıştırıyor. Tam bu sırada Başkan Topaloğlu olaya müdahil oluyor ve bombayı patlatıyor, “Ya bu arkadaşımız bana ‘Sen erkek misin’ diye soruyor. Ben buna eğitimci olarak nasıl cevap vereyim” diyor.

Hakikaten kim bu soruya nasıl cevap verebilir ki hem de canlı yayında hem de meclis toplantısında.

Efendim yayın bitti. Sordum soruşturdum, “Bu zat kim” diye. Adı Mustafa Bilici. DSP’den birinci sıradan seçilip Topaloğlu ile kavga ederek CHP’ye transfer olmuş. Geçen dönemde CHP’den seçilmiş Mustafa Gül ile kavga etmiş. Hep aynı tip muhalefet ve sonuç yani.

Kemer’de kime sorduysam Bilici hakkında iyi siyasetçi olduğunu söyleyen bir Allah’ın kulu çıkmadı. Durum şuymuş, “Çarşı her şeye karşı.”

Tartışmanın konusu da Kemer Belediyesi’nin Kındılçeşme’ye Konyaaltı sahili benzeri yapacağı proje. Yani bölge halkı için iyi ve güzel bir proje. Ama tıpkı CHP’nin Konyaaltı’ndaki ‘İstemezük’ tavrı gibi Bilici’nin takındığı tavırda.

İzlediklerim karşısında söyleyebileceğim tek şey, ayıptır günahtır, yapmayın etmeyin. Bu nasıl bir siyasi anlayıştır. Lanlu lunlu konuşmalar sonrada su fırlatmalar. Yakışmadı.

Yalnız benim gelmek istediğim nokta şu. Biz Antalya’da AHENK projesini başlatıp çocuklarımıza önce insan olmayı öğretecektik ya. Vallahi billahi hata etmişiz.

Sayın Valim, gelin bu projeye velileri ve siyasileri de dahil edelim. Onlara da iyi insan olmayı öğretilim. Özelliklede Kemer’deki CHP’li Büyükşehir Meclis Üyesi Hacı Mustafa Bilici’yi.

Aksi halde çocuklarımıza öğreteceğimiz insanlığı bu gibi tipler bozacak ve projeyi sekteye uğratacaktır.