AH CHP VAH CHP

Üzgünüm, ama nedir bu CHP’nin danışmanlardan çektiği? Gün geçmiyor ki bir danışmanın iletişim kazası gündemin ilk sıralarına oturmasın. Ben Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bile isteye seccadeye ayakkabıları ile basacağına ihtimal vermiyorum. Kılıçdaroğlu yılların politikacısı böyle bir hatayı nasıl yaptı onu da anlamak mümkün değil. Ancak ne kadar bilmeden yapılmış olsa bile olayın medyaya servis edilmesinin ardından özellikle muhafazakar kesimden çok büyük tepki aldı. Zaten muhafazakar kesimde Kılıçdaroğlu ve CHP’nin pek de makbul bir karşılığı yok. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 yılda kazandırdıklarının CHP iktidarında yok olacağına inanan muhafazakar kesim bu fotoğraf sonrası artık Kılıçdaroğlu’na biraz zor oy verir. Anlamıyorum arkadaş bu danışmanlar ne iş yapar? İftar sonrası akşam namazını eda etmek isteyen kalıtımcılar için özel olarak hazırlanan odaya niçin genel başkanı sokarlar. O yanındaki danışmanlar Kılıçdaroğlu girmeden o odaya girip niçin kontrol etmezler. Hadi tüm bunları geçtim. Fotoğrafları medyaya servis eden de CHP’li. Yani CHP karşıtı bir kişi Kılıçdaroğlu’nun fotoğraflarını ele geçirip izinsiz yayınlamıyor. Fotoğraf aynı karede yer alan CHP Düzce aday adayı eski baro başkanı Azade Ay ya da ekibi “Azade Ay’ın adaylığı tamam gibi” başlığı ile servis ediyor. 

Zaten bence en büyük iletişim kazası da burada yaşanıyor. Hadi Kılıçdaroğlu ya da diğer danışmanlar veya partililer kalabalıktan yerdeki seccadeleri görmedi diyelim ama bu fotoğrafı servis eden zat-ı muhterem de mi dikkat etmiyor servis ettiği fotoğrafa. Düzce Barosu eski Başkanı Avukat Azade Ay ya da danışmanları CHP Genel Başkanı ile fotoğraf çektirebilmenin heyecanıyla, bir an önce bu fotoğrafları servis edip seçmenin gözünü boyayabilmenin coşkusuyla hiç dikkat etmeden fotoğrafın alt tarafını kesmeyi akıl edememişler.

Yani bindikleri dalı kesmişler. “Azade Ay’ın adaylığı tamam gibi” başlığı ile fotoğrafı servis ederken dikkatsizliklerinden adaylık süreçlerini tehlikeye sokmuşlar…

Gerçi hatalarını fark edip hemen fotoğrafın ayaklar kısmını keserek güncellemişler ama ne çare kopacak gürültüyü engelleyememişler.  

Ben her zaman diyorum lider iletişimi yapmak hiç de kolay bir iş değildir. Yıllardır siyasilerle çok yakın teşviki mesai yaparım. Bu tür kazaların olması çok doğal. Ama bu kazanın kendi danışmanları tarafından servis edilmesine anlam veremiyorum. İşte bir danışmanın yaptığı hata Kılıçdaroğlu’na pahalıya mal oldu. Kemal Kılıçdaroğlu seçimleri kazanabilmek için mütedeyyin, muhafazakar, dindar seçmenin oyuna ihtiyacı var ama bu fotoğraf sonrası çok zor artık. CHP oluşturmak istediği Cumhurbaşkanı adayı profilini bu danışmanlarla gerçekleştiremez. Bence kıLıçdaroğlu yakın çalışma arkadaşlarını ve onların çalıştıkları adayları yeniden kontrol etmeli. Şimdilik geçmiş olsun bu fotoğrafın yaratığı erozyonu tamir etmek mümkün değil artık. Önlerindeki dönemde yeni iletişim kazalarını önlesinler bari…

KAÇ KİŞİ TAÇ GİYECEK?

İngiltere Kralı Charles’in taç giymesine şurada sayılı günler kaldı. Charles ve eşi Camilla'nın Birleşik Krallık ve diğer İngiliz Milletler Topluluğu bölgelerinin Kral ve Kraliçesi olarak 6 Mayıs 2023'de Westminster Abbey'de taç giyeceklerdir. Kral 3. Charles’in taç giyme töreninde önceki Kraliyet geleneklerine aykırı bir kıyafet giymesi bekleniyor. Kral sonunda yıllarca hasretle beklediği tacına kavuşacak. Gerçi Kral Charles eylülde annesi Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünün ardından tahta çıkmıştı. Ama Kral tacına 6 Mayıs’ta büyük bir törenle kavuşacak. 

Ancak kralın taç giymesini sadece kendisi beklemiyor. Bugüne kadar “Prens Charles” rolünü üstlenen dubrolleri de taç giyme törenini hasretle bekliyorlar. Kral Charles’in yanında yıllardır dublör olarak çalışan Charles Haslett’in New York Times’a verdiği özel röportajı okudum da o zaman anladım. Meğer bu dublörler arasında da sınıf farkı oluyormuş. 

İngiltere’de kral kraliçe ve prens ile prenseslerin kendilerine çok benzeyen ve kraliyet ailesinin gidemediği çeşitli etkinliklerde kendilerini canlandıran birer dublörleri varmış eh haliyle Kral Charles’in uzun veliaht prensliği döneminde kendisini canlandıran dublörler dönemin kral ve kraliçenin dublörlerinin gölgesinde kalmışlar.

Eh artık kralın taç takmasıyla bu canlandırıcılar da gerektiğinde taç takabileceklermiş. Şimdilerde baş canlandırıcı Haslett'in de kariyerinde yeni bir dönem başlıyor. O da Kral Charles gibi heyecanla taç giyme törenini bekliyor. Bu konuda küçük bir araştırma yaptım Kral Charles’in Haslett’en başka iki tane daha kendisine çok benzeyen canlandırıcısı var. Daha var mı bilemem onu başkanına sormak gerek.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Beyin deyip geçmeyin insan beyni siz farkında olmasanız bile biri sizi gözetlediğinde bunu fark eder. Eğer birinin dikkatini çekmek istiyorsanız, ona gözlerinizi dikip bakarsanız; bir süre sonra o da sizi fark edecektir.