AFETZEDELERE SIFIR TRAKTÖR

Türkiye’nin en büyük orman yangınlarından birinin yaşandığı Manavgat’ta devlet yardımları sürdürüyor. Yangının ilk anından itibaren sahada olan hükümet yetkilileri, mağdur olan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Manavgat’ta traktörleri zarar gören ailelere 16 yeni traktör dağıtıldı. Araç teslim töreninde konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Yaraların sarılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Türkiye’nin en büyük orman yangınlarından birinin yaşandığı Manavgat’ta yaralar sarılmaya devam ediyor. Birçok mahallenin ve tarım arazisinin kül olduğu ilçede yangın afetinden zarar gören çiftçilere Cumhurbaşkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından traktör bağışı çağrısı yapıldı. Yapılan çağrının ardından dün yangında traktörleri zarar gören 16 aileye yeni traktörleri teslim edildi. Manavgat Gençlik Merkezi’nde düzenlenen araçların teslim törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Antalya Milletvekilleri İbrahim Aydın, Tuba Vural Çokal, Albayrak Grubu şirketlerinden TÜMOSAN'ın Genel Müdürü Halim Tosun ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

“HEP BERABER SAHADAYDIK”

Törende konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya’da, Muğla’da, değişik bölgelerde büyük yangınlar olduğuna dikkat çekerek Manavgat’taki yangının 11 gün sürdüğünü hatırlattı. Çavuşıoğlu, “Burada yangını yaşadık, kontrol altına almak için birlikte çalıştık. Bizim günlük hayatımızda ihtiyacımız olan birçok şey yandı. Yangının söndürülmesi için ilgili kurumlar ile yoğun çaba sarf ettik, diğer taraftan ise vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için çalıştık. Hep beraber sahadaydık. Cumhurbaşkanımız yerinde incelemeler yaptı. Kalemler Mahallesi'ne yaptığı ziyaret sırasında çiftçilerimiz traktörlerinin yandığını söyledi” dedi.

 “DEVLET OLARAK BURADAYDIK”

Antalya Valisi Ersin Yazıcı ise, “1.5 ay önce yaklaşık orman bölge müdürümüzün telefonu ile Kalemler’in 4.5 kilometre yukarısında bir yangın başladığı ihbarı ile bölgeye geldik. Ne yazık ki yangın farklı noktalarda da devam etti. Vefat edenlerimiz oldu. Tüm bölgeye geçmiş olsun. İnşallah Türk milleti her zaman bunu başardığı gibi zor zamanlarda birlik ve beraberlik içerisinde beraber hareket etmeyi başardı. Bu zor günlerden çıkıyoruz. Tüm bakanlıklarımız ile devlet olarak buradaydık. Bu süreç içerisinde vatandaşımızın acil ihtiyaçlarını temin ettik. Sahadaki yıkım ve tespit çalışmaları başladı. 61 bin hektara yakın orman alanı, 18 bin hektara yakın tarımsal ve köy içi olmak üzere Türkiye’nin en büyük orman yangınlarından birisini yaşadık. Türktraktör ve TÜMOSAN'a bizlere göstermiş olduğu bu güzellikten dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“PAZARLIKSIZ ‘EVET’ DEDİK”

Tüm afetzedelere geçmiş olsun dileklerini ileterek, vefat edenlere başsağlığı dilemeyi de ihmal etmeyen TÜMOSAN Genel Müdürü Halim Tosun, "TÜMOSAN olarak yangın sırasında tüm çalışanlarımızla, tüm traktör ve yedek parça bayilerimizle bölgeye nasıl yardım ve katkı sağlarız diye çalışmaya başladık. Bu vesileyle bölgede hazır ve nazır olduk. Çiftçilerimizin yangın nedeniyle yaşamış olduğu tarım ekipmanlarındaki zararları basın ve medya organlarından duyduk. Cumhurbaşkanlığımız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından yapılan bağış çağrısına hiç sayı ve adet pazarlığı yapmadan evet dedik. Bu vesileyle bu organizasyona katıldık. Bundan dolayı çok mutlu ve gururluyuz. TÜMOSAN ailesi olarak her zaman olduğu gibi Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu her projede hem Türk tarımına hem çiftçimize, köylümüze katkı sağlayacağımıza Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun huzurunda açıklıyorum. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU TRAKTÖR ÜSTÜNDE

16 traktörün teslim töreninin ardından farklı iki traktörün üzerine çıkarak ilk testi yapan Bakan Çavuşoğlu’nda sonra çiftçiler kendi traktörlerine binerek ilk kez kontak çevirmenin heyecanın yaşadı. Yeni traktörüne heyecanla binen Saliha Sungur (76), “Traktörümüz yangında yandı. Yanmış bir şekilde duruyor. Çok mutlu oldum. Eşimin hatırası yerine geldi. Eşimin acısı ve bunun acısı vardı. Çok mutlu oldum” dedi. Osman Ali Şen ise, “Traktörümüzü bugün aldık. Tamamen yanmıştı. Şu an mutluyum. Herkese böyle traktör nasip olsun” diye konuştu.

 “BİZ BİR İNİSİYATİF BAŞLATTIK”

Lider TV muhabirinin mülteci sorunu ile ilgili sorduğu soruya cevap veren Bakan Çavuşoğlu, “Artık mültecilerin güvenli şekilde ülkelerine döndürülmesi, gönderilmesi için uluslararası toplumdan daha iyi bir destek görmeye başladık. Bu işin ciddiyetini biraz anladılar. Başta BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'yle Suriyeliler başta olmak üzere mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için çalışmalarımız var. Bu konuda komşu ülkeler Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak olarak biz bir inisiyatif başlattık. En fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan komşu ülkeler olarak. Lübnan'dakilerin durumu çok kötü. Tabii bunları zorla iterek değil de sahada, Suriye içinde, bizim harekat bölgelerimizde olduğu gibi, İdlib'de olduğu gibi ülkesine dönen insanlara bir şeyler sağlayabilmek; okul, eğitim, sağlık, istihdam yaratıcı projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi.

 “MUHATAPLARIMIZ YOK”

Afganistan'daki durumun Suriye'den çok farklı olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İnsanları hemen göndermek doğru da değil, mümkün de değil. Muhataplarımız yok. Biz zaten bir önceki yönetim döneminde uçaklarla Afganları Afganistan'a gönderiyorduk. Pakistan'a da aynı şekilde gönderiyoruz. Sonuçta bu bir sorun, tüm dünyada sorun. Covid-19'la beraber, bu sorun daha da artmaya başladı. Bu küresel bir sorunsa uluslararası toplum olarak hep birlikte bu sorunu çözelim. Biz yine de bu işin bir sorun olduğunu görüyoruz, toplumda bir rahatsızlıkta var. Ama bu işe ırkçı ve faşizan bir yaklaşımla bakmak son derece yanlıştır. Diğer taraftan toplumsal bir sorunsa da hep birlikte sakin bir şekilde değerlendirip, yeni politikalar da üreterek, çare bulmak için İçişleri Bakanlığımız başta olmak üzere tüm kurumlarımızla çalışıyoruz ”diyerek sözlerini noktaladı.