AFETLERE KARŞI HAZIR OLMALIYIZ

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Manavgat’ta meydana gelen orman yangınları ile ilgili değerlendirmelerini aktardı. Çeltik, “Ülkemizde afet sonrasında hızlı ve iyiyiz. Fakat asıl olan öngörülü olmak ve afete hazırlıklı olmak önemli” diye konuştu.

İrem GÜNEYBAZ, Bayram OKUDAN

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Manavgat’ta günlerce süren orman yangınları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çeltik, meydana gelen feci yangının unutulmaması gerektiğini belirterek, “Kurumların böyle bir yangını unutmak gibi bir lüksü olamaz. Afet alanında insanların çaresizliğini, yanarak ölen canlıları ve bitkileri gördük. İnsanların orman alanında yapılaşarak ormanların çevresine girdiğini ve yöreye uygun tarımsal faaliyetlerin değişmesi gerektiğini gözlemledik. Hayvancılık faaliyetlerinin yeniden yapılaşmasını, orman köylüsü ile ormanın bağının koptuğunun farkına vardık” ifadelerine değindi.

“HAZIRLIKLI OLMAK ÖNEMLİ”

Meydana gelen yangın sonra ülke olarak hızlı ve azimli olunduğunu vurgulayan Başkan Çeltik, “Ülkemizde afet sonrasında hızlı ve iyiyiz. Fakat asıl olan öngörülü olmak ve afete hazırlıklı olmak önemli. Türk halkının yardımsever ve cömert olduğunu gördük. Özelikle, ekmek almaya bile gitmeye üşenen z kuşağının, heyecanlı bir şeklide çalışarak destek verdiğini gözlemledim. Umarım bu afet bizler için bir dönüm noktası olur. Birçok değişiklik yapılması gerekiyor. Bu değişiklikte sadece bir meslek grubuna elinde değil. Birçok disiplinin bir araya gelerek karar alıp, kararların uygulanması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

ÖNERİLERDE BULUNDU

Başkan Çeltik, olası bir afet durumunda neler yapılabileceğine değindi. Gerekli düzenlemelerin oturması gerektiğini ve böylesi büyük bir yangından en az hasarla kurtulmanın yollarından bahseden Çeltik, “ Artık iklim değişiyor. Yağışlar ve sıcaklık değişiyor. Sadece bunlarla kalmıyoruz. İnsanlar ve içinde yaşadığımız dünya değişiyor. Daha az alanlar yanması için, bitki koridorları yapılabilir. Yangına ve ateşe dayanıklı bitkilerin de olduğu düz koridorlar yapılabilir. Yâda yerleşim alanlarıyla çam alanları arasında bir düzenleme getirilerek, farklı bitki türleri yetişebilir. İnsanlar, canlılar, bitkiler ve ülkemiz daha az nasıl hasar görür cevabını arıyoruz şu anda” diyerek sözlerini noktaladı.