AFAZİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Afazi genellikle bir nörolog tarafından fark edilerek tanılanmaktadır. Hekim gerekli gördüğü takdirde hastanın iletişim becerilerinin detaylı değerlendirilmesi amacıyla, hastanın dil ve konuşma terapistine yönlendirmeye ihtiyaç hissedebilir.

***

Dil ve konuşma terapisti beynin “komutları yerine getirme, soruları yanıtlama, nesne adlandırma ve sohbeti sürdürme becerilerini ayrıntılı değerlendirip, uygun bir terapi programı hazırlamak için afazi testi uygular.

***

Değerlendirmeler afazili bireyin motor konuşma bozukluklarını, dili anlama, okuma, yazma, yutma yeterliliğini ve alternatif ve destekleyici iletişimi sistemlerini kullanabilme yeterliliklerini içermektedir.

Bazı vakalarda kişiye herhangi bir müdahale yapılmadan iyileşebilmektedir. Bu tür kendiliğinden iyileşme, beyne kan akışının geçici olarak kesintiye uğradığı ancak kısa zamanda düzelen, geçici inme türlerinde görülmektedir.

***

Bu durumlarda dil becerileri birkaç saat ya da birkaç günde geri dönebilmektedir. Ancak çoğu vaka için dilin iyileşmesi bu kadar hızlı ve tamamen olamamaktadır.

***

Afazili birçok kişi birkaç günden bir aya kadar bazı dil becerilerinde geri dönüşün olduğu kısmi kendiliğinden iyileşme yaşarken, bazı kişilerde afazi kalıcı olabilmektedir. Bu gibi durumlarda dil ve konuşma terapistleri yardımcı olabilmektedirler.

***

Genellikle iyileşme süreci iki yılı aşkın bir süreyi bulabilmektedir. Çoğu uzman en etkili tedavinin iyileşme sürecinin ilk aşamalarında olduğunu belirtmektedir. İyileşmeyi etkileyen faktörler arasında hasar gören beyin alanı, hasarın yaygınlığı, kişinin yalı ve genel sağlık durumu yer almaktadır.

***

Ayrıca motivasyon ve eğitim düzeyi de diğer faktörler arasında yer almaktadır. Afazi tedavi sürecinde dil konuşma terapistleri, dil becerilerini mümkün olduğunca yeniden oluşturarak, dil sorunlarını telafi ederek ve diğer iletişim kurma yöntemlerini öğreterek, kalan dil becerilerini kullanması için bireyi motive ederek hastanın iletişim becerilerini geliştirmesi yönünde destek vermektedirler.