ADF DOLU DOLU GEÇTİ

Bu yıl 2’ncisi düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF)Antalya için yeni bir soluğu beraberinde getirdi.

Turizm, tarım ve ihracatın başkenti olan Antalya; ADF ile birlikte diplomasinin de başkenti olma yolunda önemli bir adım attı.

Diplomasi yolunca önemli görüşmeleri yapıldığı ADF ile birlikte Antalya, bu yoldaki kimliğini korumakla birlikte bu yıl yapılan Rusya, Ukrayna ve Türkiye üçlü zirvesi ile tüm dünyanın gözlerini üzerine çekti.

Kritik bir üçlü zirveye ev sahipliği yapan Antalya; Rusya ve Ukrayna arasında halen devam eden savaşın belki de seyrini değiştirecek bir görüşmeye ev sahipliği yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ev sahipliğine yapılan ADF, Türkiye’nin artık dünyanın diplomasi merkezi haline gelmesini sağladı.

Özellikle Antalya özelinde değerlendirdiğimizde ise kentin ekonomisini büyük bir katkı sağlayacaktır.

***

Bu yıl ADF’ye 17 devlet ve hükümet başkanı, 80 bakan, 39 uluslararası teşkilat temsilcisi başta olmak üzere, 2 bin 500 kişi katıldı. Forumda dünyanın dört bir yanından gelen iş birlikçi kurumlar tanıtımlarını yaparken, yaklaşık 200'ü yurt dışından 585 gazeteci de canlı yayınlarla toplantıları kamuoyuna aktardı.

Böyle bir ortam elbette ki alınan kararlar, yapılan ikili görüşmeler büyük bir diplomasi rüzgarını beraberinde getirdi.

Her gün dolu dolu geçen ADF’de ülke temsilcileri arasında ikili görüşmeler ve paneller gerçekleştirildi.

Katılımcı her temsilci ülkeleri adına önemli kararlara imza attı.

***

Antalya, ADF ile birlikte böyle büyük diplomatik etkinlikler için altyapısının ne kadar yeterli olduğunu tüm dünyaya göstermekle birlikte turizm açısında da önemli bir PR yaptı.

Öte yandan ADF’nin ikinci günü oldukça yoğun geçti.

Tüm dünyanın yakından takip ettiği ADF, Belek Turizm Merkezi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, ‘Dayanışmayı güçlendirmek ve yumuşak güç yoluyla barışı teşvik etmek’ konulu panele katıldı.

Tüm dünyanın etkisi altında alan Rusya – Ukrayna krizi ile ilgili önemli mesajlar veren Erdoğan, savaşın gölgesinin tüm dünyanın üzerine çöktüğünü belirtti. Erdoğan ayrıca barış yolunda ele ele verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

***

‘Terörizmle mücadele: Eksik olan nedir?’ paneline katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Zeytindalı Harekatı’nda ABD’nin Türkiye’ye ambargo koyduğunu  ve Türkiye’nin bu kapsamda büyük bir mücadele verdiğini ifade etti. Soylu, "Bizim kendi evlatlarımız mühendislerimiz, onun bize vermeyeceğini söylediği silahları üretti ve biz orada karanlıkta kalmadık, meselemizi başardık. Terör örgütünü oradan uzaklaştırdık” açıklamalarında bulundu.

ADF’nin ikinci gününde ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijerya Cumhurbaşkanı Bazum, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Barzani, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Embaló, Bulgaristan Başbakanı Petkov ve Sierra Leone Cumhurbaşkanı Bio ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Afganistan Geçici Hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Mawlawi Muttaqi ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan ile görüştü.

***

SON SÖZ

ADF ile birlikte bu yıl tüm dünyanın gözü Antalya’daydı. Rusya, Ukrayna ve Türkiye üçlü zirvesi ise ADF’nin potansiyeli bir üst seviyeye çıkarttı. Böyle bir zirvenin gerçekleşmesine önayak olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir kez daha dış politikada ne kadar uzlaşmacı bir tavır sergilediği ve ikili görüşmelere ne kadar önem verdiğini herkese gösterdi. Umarım önümüzdeki yıl yapılacak olan forum, yeni solukları beraberinde getirir. Böyle bir organizasyon Antalya’nın yanı sıra Türkiye’ye çok olumlu yansıyacaktır.