ADAYLARIN YOL ARKADAŞLARI

31 Mart yerel seçimleri yaklaştı. Belediye başkan adayları sokak sokak, kapı kapı dolaşıp seçmenlerden oy istiyor. Onlara seçimden sonra belediyede birlikte çalışmayı planladıkları yol arkadaşları da eşlik ediyor. Belediyeyi nasıl yöneteceklerini anlamak için bu adaylarla birlikte yanlarındaki kişilere de bakmakta yarar var. “Kimler kimlerle beraber yürüyorlar” diye.  Çünkü bazıları belli bir makama gelince, nereden geldiğini, kim olduğunu çok çabuk unutuyor.

***

Örneğini geçmişte çok gördük.  Mesela konuşuyorsun, “solcuyum” diyor, sosyal demokrat takılıyor. Karl Marx’tan, Hegel’den, felsefeden, haktan, hukuktan, adaletten, eşitlikten,  çağdaşlıktan, laiklikten, yurtseverlikten, Atatürkçülük’ten bahsediyor. Nazım Hikmet, Ahmet Arif şiirleri söylüyor. Ama yaşantısına bakıyorsun; vahşi kapitalizmin her türlü nimetinden yararlanıyor. Marka, makam, mevki, ne ararsan var. Hatta daha fazlasını istiyor. İnsanları sınıflandırıyor. Aldığın maaşı söyleyince seni hakir görüyor. Telefonlarına bakmıyor. En lüks restoranlara gidip, en pahalı markalardan giyiniyor. Lüks arabalara binip güvenlikçileri olan kentin en pahalı sitelerinde yaşıyor. Yetmedi, belki de cemiyet hayatında kendisinin de olduğunu göstermek için sosyal medyada sürekli fotoğraflarını paylaşıyor.

***

Özetle eylemleriyle söylemleri hiç örtüşmüyor. Belli bir kimseyi kastetmiyorum. Çünkü sayıları o kadar çok ki. Hatta bu yazdıklarımı okuyanların arasında da böyle oldukları için bir taraftan rahatsız olup, diğer taraftan da “ben bu kadar değilim” ya da “ben onlardan değilim” diyerek vicdan muhasebesi yapanlar bile olacaktır. Her alanda varlar.

Hele siyasettekiler… Adam, Avrupa ülkelerinde bisiklete binen bakanları, başbakanları örnek gösteriyor. “Onlar gibi olmalıyız” diyor. Bir taraftan da “Koruma ordusuyla geziyorlar” diyerek iktidarı eleştirip günah çıkartıyor. Ama kendisi göreve gelince o söylediklerinin tam tersini yapmaya başlıyor. Aynayı kendisine hiç tutmuyor. Aklına bile getirmiyor.

***

Makama gelince bazılarının yürüyüşleri bile değişiyor Bazıları kendisine verilen makam odasına sığamıyor. Duvarı yıktırıp koridoru makam odasına kattırıyor. Sekreterler, özel şoförler, lüks, şatafat ve daha neler neler. Yıllar önce bir bankacı anlatmıştı. Seçimden sonra belediyede önemli bir pozisyonda işe yerleştirilen bir şahıs yanındaki partiliyle birlikte işlem yaptırmak için bir bankaya gidiyor. Kendisi belediye başkanının atadığı müdür ya. O da müdürle muhatap olacak. 

***

Gittiği bankada bankonun üzerine yumruğunu vurup “müdürünüz gelsin” diyor. “Müdürün işini müdür yapar” zihniyeti.  İnsanlar arasında eşitlikten anladığı bu olsa gerek.Güya bankanın müdürü bu önemli şahsiyeti odasına buyur edecek, çay kahve ikram edecek. Kendisi müdür tarafından ağırlanırken işi de talimatla memurlar tarafından yapılacak. Önemli şahsiyetin işini önemli kişi yapacak mantığı. Hiyerarşik düzen.

Şimdi önümüzde 31 Mart seçimleri var. Bu seçimde tekrar aday olan mevcut belediye başkanları kadar beraberindeki yol arkadaşlarına da not verilecek. Haliyle bu göreve yeni talip olanların yanında kimler var diye onlara da bakacaktır. Elbette birileri hayal kırıklığına da uğrayacaktır.

***

Antalya’ya bakacak olursak hem mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, hem de Hakan Tütüncü bugüne kadar girdikleri tüm seçimleri kazandı. Böcek 1999 yılından 2019 seçimlerine kadar dört dönem Konyaaltı’na başkanlık etti. Sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandı. 25 yıllık başkan. Hakan Tütüncü de girdiği 3 seçimi üst üste kazanarak 15 yıl Kepez’e belediye başkanlığı yaptı. Şimdi de Büyükşehir’e talip oldu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarış bu iki isim arasında geçecek. İkisinden biri ilk kez seçim yenilgisini tadacak.

***

Antalya Büyükşehir Belediyesi kurulduktan sonra üst üste hiç kazanan olmadı. Şayet Muhittin Böcek kazanırsa bu durum değişmiş olacak. Ancak Hakan Tütüncü kazanırsa Muhittin Böcek’in çeyrek asırlık başkanlık dönemi de son bulacak. Bu seçimde İYİ Parti’nin adayı Nesrin Ünal da tahminlerin üstünde bir oy alabilir. Bu durum 5 yıllık süreçte beklenen performansı gösteremeyen Böcek’in işini daha da zorlaştıracaktır. Mevcut tabloya göre Hakan Tütüncü, Böcek’e göre çok daha şanslı görünüyor.