ADAYLAR DEĞİL LİSTELER YARIŞACAK

14 Mayıs seçimleri için partiler kesin aday listelerini geçtiğimiz pazar günü 17.00 olmadan YSK’ya verdiler. YSK 11 Nisan Salı Akşam 17.00 kadar bu listeleri inceleyecek.  Eksik veya yanlış gördüklerini partilere bildirip düzetme isteyecek. Bu sürede partiler de kendi listelerinde düzeltme yapmak için YSK’ya başvurabilecekler. YSK ön incelemeyi tamamladıktan sonra listeler üzerinde detaylı bir inceleme daha yapacak ve kesin listeleri 19 Nisan’da açıklayacak. Yani anlayacağımız artık söz milletvekili adaylarında. Hepsi birbirinden değerli yüzlerce aday milletvekili olabilmek için tüm güçleriyle sahada mücadele edecekler.

Aslında bu seçim adayların başarısından çok partilerin başarısı olacak. Seçim matematiğini doğru kuran parti seçimi kazanır. Bu yüzden adaylar değil listeler yarışacak. Bu nedenle tüm partiler listeler üzerinde yoğun mesai harcadılar. İttifak adayları listelere çeşitli metotlarla entegre edildi. Yok Fermuar modeli yok tek aday modeli gibi birbirinden farklı model ilk kez bu seçimlerde uygulanmaya başlandı… 14 Mayıs seçimlerinde seçim barajı yüzde 7 olacak. Ancak ittifak oyları barajı geçerse ittifak yapan tüm partiler barajı geçmiş sayılacak.

 Fakatttt milletvekili çıkarmak için ittifakın toplam oyu değil partilerin kendi aldıkları oy geçerli olacak. İşte bu yüzden ittifak ortağı partiler listeler üzerinde uzun ve stratejik bir çalışma yaptılar. Partiler yeni sisteme göre, milletvekili çıkarmaya yeterli oyu alamazsa, o oy ittifakın hanesine daha önce olduğu gibi "artık oy" olarak yazılmayacak. Bir anlamda boşa gidecek. İşte bu yüzden bu model  ittifaklara dahil olan partilerin ortak liste ile seçime girmesini daha avantajlı hale getiriyor.

1. BÖLGE 1. SIRA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk milletvekili adaylığını İstanbul 1. Bölge 1. Sıradan yapmış, sonraki seçimlerde de bu geleneği hiç bozmamıştı. İlk seçim bölgesi Siirt görülse de o tamamen güncel yaşanan gelişmelerin tezahürü nedeniyle gerçekleşmişti. Erdoğan için 1. Bölge 1. Sıra çok önemli. Eh hal böyle olunca buranın da manevi bir değeri oluşuyor.  14 Mayıs seçimlerinde bu yer Çevre Şehircilik ve İklim Değişimi Bakanı Murat Kurum’a verildi. Yani Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim bölgesinde kendi yerini, bakan Kurum’a vermesi öyle çok da tesadüf olarak görülmemeli.

Zaten Murat Kurum da omuzlarına yüklenen bu onursal yükün farkında. Adaylığının açıklamasının ardından yaptığı ilk konuşmada “Türkiye, Cumhuriyet tarihimizin en önemli dönüm noktasına doğru ilerliyor. 85 milyon Büyük Türkiye ailesi olarak; tam 35 gün sonra, bir demokrasi bayramını daha kutlayacak; Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri'nde sandık başına gideceğiz.” dedi.

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 seçiminde de rekor oyla kazanacağını vurgulayarak, “AK Parti'miz; Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, 2023 seçimlerini de yine rekor oylarla, eşsiz bir başarıyla sonuçlandıracaktır. Biz de Türkiye Yüzyılı'nın eşiğinde; Cumhurbaşkanımızın takdirleri, milletimizin desteğiyle; AK Parti İstanbul Milletvekili olarak, medeniyetimizin, insanlığın ufuk şehri İstanbul'umuza hizmet edeceğiz. Hepimizin, herkesin ve eserlerin İstanbul'una yeniden kavuşmak için var gücümüzle çalışacağız. Hepimizin İstanbul’unda herkesin yuvası depremlere karşı dirençli hale getirilecek, 16 milyonun tamamının yuvaları güvenli, sağlıklı, konforlu ve güzel olacak.” diye konuştu.

“İstanbul, hepimizin hikâyesi! Ve bu hikâye durmayacak! ‘Yeniden Herkesin İstanbul'u’ için çalışmaya, hazırız!”

Bakan Kurum, İstanbul’un hak ettiği yeşil ve mavi vizyona AK Parti'yle yeniden kavuşacağını vurgulayarak, “Sayın Cumhurbaşkanımıza, bizi bu şerefli vazifeye layık gördüğü için sonsuz şükranlarımı sunuyorum. AK Parti'mizin tüm kurul ve komisyonlarına çok teşekkür ediyorum. İstanbul, hepimizin hikâyesi! Ve bu hikâye durmayacak! ‘Yeniden Herkesin İstanbul'u’ için çalışmaya, hazırız! ‘Yeniden, Eserlerin İstanbul'u’ için koşmaya, hazırız! ‘Yeniden, Herkesin İstanbul'u’ için mücadele etmeye, hazırız!” şeklinde konuştu.

Evet; Murat Kurum, yeni görevine hazır.