ADAY ADAYI ADAYLARI

Cumhuriyet tarihinin en çok konuşulacak olan seçimlerine şunun şurasında 60 günden biraz fazla kaldı. Muhalefet bloğu altılı masa dağıldı. Sonra tekrar toplandı gibi görülse de masada artık hiç bir şey eskisi gibi değil. Zaten masayı dağıtan Akşener’in üzerinden 24 saat geçmeden yeniden masaya oturmasına kimse anlam veremedi. “Ben seçilecek adayla seçime gitmek istiyorum. Kemal Kılıçdaroğlu seçilemez” diyen Akşener Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kabul etti.

***

Öte yandan masayı oluşturan küçük partilerin aynı haklara sahip olmasını da kabul etmeyeceğini söyleyen Akşener, her parti genel başkanını Cumhurbaşkanı yardımcısı olmasını her partiye birer icracı bakanlık verilmesini de kabul etti. Ee o zaman sorarlar adama “ yeniden oturacaksan masayı neden devirdin”. Bırakın kurumsal ilişkileri ikili ilişkilerde bile araya bir kere ayrılık kelimesi girerse o birliktelik asla eskisi gibi olmaz. Şimdi niyet okuyucusu televizyon şovmenleri 2 gündür toplantı çıkışı liderlerin mimiklerine bakıp yorum yapıyorlar. Kimse “Akşener neden masaya geri döndü”? Onu sorgulamıyor. 

***

Arkadaş kimse seçmenin aklıyla dalga geçmesin. 24 saatte neler oldu. Kimin önüne hangi dosyalar konuldu. Kapalı kapılar ardında dolar dolu kaç çanta el değiştirdi? Ya da daha dolar dolu kaç çanta var. Siyasette dengeleri değiştirmek öyle kolay değil. Dışardan büyük etkiler gerekir. Bu etki bazen para olabileceği gibi çoğu zaman şantaj dosyalarıdır.

Kemal Kılıçdaroğlu siyaseti çok iyi bilir. 1999 yılında DSP’den aday olmak için bürokrasiden istifa ettikten sonra yaklaşık 24 yıldır siyasetin içinde. 22 Mayıs 2010 yılında CHP Genel başkanı olması da bence biraz şaibeli. Son dakika ortaya çıkan kaset sonrası tüm CHP delegelerinin oyunu alarak Genel Başkan seçilmesi çok da normal karşılanmamalı.

***

Şimdi tüm bunların ışığında seçimleri kazanamayacak olan Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Cumhurbaşkanı Yardımcısı olunca mı seçimleri kazanacaklar, onu anlamadım. Bir kere Cumhurbaşkanı yardımcısı olmaları için Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı olması gerekir. En azından aday olması lazım. Sayın Kılıçdaroğlu daha aday adayı. Yani kendisi çıkıp adaylığını ilan etti.

***

Dün ben de bu köşeden adaylığımı ilan ettiğime göre ben de aday adayıyım. Kılıçdaroğlu’nun benden bir farkı yok. İki büyükşehir belediye başkanı da aday adayının adayları. Yani bu iş Nasrettin Hoca’nın hikayesine benzedi. Hoca koyun sürülerinin geçtiği yola dikenli tel germiş. Soranlara da “koyunlar geçtikçe tüyleri buraya takılacak ben onları toplayıp eğireceğim iplik yapıp satacağım” demiş. Bu da onun gibi mış mış da mış mış…

OLAN ERSAN ŞEN’E OLDU.

Altılı masadaki adaylık krizinin tatlıya bağlanmasının ardından Ersan Şen'in akıbeti merak konusu oldu. Önceki gün Saadet Partisi’nin önünde Kılıçdaroğlu'nun adaylığını açıklamasından sonra, gözler  sonrası Ersan Şen’e çevrildi. Bir TV programında Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda İYİ Parti'ye yaptığı çağrı sonrası Ersan Şen’i Meral Akşener arayıp, “Hocam adaylık konusunda ciddi misiniz?' . 'Ciddiyseniz kapımız açık, buyurun görüşelim" ifadelerini kullanmıştı.

***

Merak ettim araştırdım acaba Ersan Şen ile Meral Akşener bu telefon konuşmasından sonra yüz yüze bir araya geldiler mi. Ancak öğrendim ki, Meral Akşener’in altılı masa ile süren yoğun diplomasi trafiği nedeniyle Ersan şen ile görüşemediğini öğrendim. Ne diyelim olan Ersan Şen’in adaylığına oldu. Ne yalan söyleyeyim bence birçok adaydan daha çok yakışırdı Şen cumhurbaşkanlığı adaylığına…

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Japonya’nın tarihinde bugüne kadar yürüttüğü en büyük denizaşırı sağlık hizmeti desteğini Türkiye’de gerçekleştirdiğini biliyor musunuz?