AÇIK ARTIRMA İLE DEĞER KAZANIYOR

Türkiye’nin en kaliteli çiçek üretim merkezlerinden biri olan Antalya’da çiçekler, alıcılarıyla açık arttırma usulüyle buluşuyor.

Çiçek üretiminde önemli bir konuma sahip olan Antalya’da, Türkiye’nin iç pazarına katkı sağlayan çiçek mezatları gerçekleştiriliyor. Çiçekler, her sabah üreticiler tarafından toplanıp mezat alanına getiriliyor. Getirilen her çiçek sıra numarasının verilmesinin ardından, yapılan kura çekimi sonucunda açık arttırmayla alıcısıyla buluşuyor. Haftada üç gün yapılan mezatta çiçek alıcıları, iç pazardaki tüketiciler için taze taze çiçek alıyor. Mezatta İzmir, Yalova, İstanbul bölgesinden gelen çiçekler de satılıyor.

AÇIK ARTTIRMA USULÜ

Çiçeklerin alıcıyla buluştuğu mezatı anlatan özel bir çiçek üretim ve pazarlama kooperatifinde Ziraat Mühendisliği yapan Süleyman Cengiz Keleş, “Üreticilerimiz sabah erken saatte çiçeklerini keserler ve saat 09.30’a kadar kooperatife getirirler. Getirilen çiçeklere burada sıra numarası verilir ve bilgisayarda kura çekimi yapılır. Sonrasında ise sırası gelen çiçeğimiz bantta konularak satılır. Antalya il merkez ve çevre ilçelerden gelen müşterilerimiz, çiçek dükkanı sahipleri buraya gelip ihale usulü açık arttırmayla çiçeklerini alırlar. Belli bir taban fiyattan, fiyat açılır. Fiyatlar, arz-talebe göre iner veya çıkar, belli bir fiyatı yoktur” ifadelerine yer verdi.

HAFTADA ÜÇ GÜN

Antalya’da çevre illerden gelen çiçeklerinde haftada üç gün boyunca satıldığını açıklayan Ziraat Mühendisi Keleş, “Antalya ve çevresinde İzmir, Yalova, İstanbul bölgesinden gelen her türlü çiçek burada satılır. Gelbera, gül aklınıza gelebilecek her türlü çiçek alıcılara satılır. Haftada üç gün salı, perşembe ve cumartesi günleri mezatımız var. Çiçek mezatına özellikle özel günler öncesi katılımlar biraz daha fazla oluyor. Şu an yılsonuna yaklaşıyoruz, katılımlar yine çok yoğun” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİLERİMİZ SIKINTI YAŞADI”

Her sektörde olduğu gibi çiçek üreticilerinin de sıkıntı yaşadığını belirten Keleş, “Döviz kurundaki dalgalanmalarda üreticilerin girdi maliyetleri açısından sıkıntı yarattı. Çünkü bütün gübre, naylon ve bütün malzemeler döviz kuruna bağlı olduğu için üreticilerimiz sıkıntı yaşadı” diye konuştu.