A’DAN Z’YE TURİZM

ANADOLU’DA İPEK YOLU;

Kuzeyde: Trabzon, Gümüşhane, Erzurum, Sivas, Tokat, Amasya, Kastamonu, Adapazarı, İzmit, İstanbul, Edirne,

Güneyde: Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş, Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Isparta, Denizli, Antalya merkezlerini izlemektedir.

Ayrıca, Erzurum, Malatya, Kayseri, Ankara, Bilecik, Bursa, İznik, İzmit, İstanbul güzergâhının da kullanıldığı bilinmektedir.

Selçuklular, Anadolu’daki ticari faaliyetleri canlı tutmak, güvenliği sağlamak amacıyla önlemler almışlar ve bu yollar üzerinde hanlar (kervansaraylar) inşa etmişlerdir.

Bakanlığımızın, turizmin ülke sathına ve tüm yıla yaygınlaştırılması politikası çerçevesinde yürüttüğü çalışmalardan birisi olan “İpek Yolu Projesi” ile kültürel mirasımızın en önemli unsurlarından olan ve çoğu doğaya ve çevresel etkenlere yenik düşmüş bulunan bu hanların (kervansarayların) korunması, bir koruma-kullanma dengesi içinde yaşatılarak “Tarihi İpek Yolu” nun canlandırılması planlanmıştır.

İPEK YOLLARI KERVENSARAYLARI

Bu kapsamda yapılan ön çalışmalarda, ana tur güzergâhları ile çakışan İpek Yolları üzerinde yer alan 11 kervansaray belirlenmiştir. Bunlar;

1-Sultan Hanı (Aksaray), 2- Sarı Han (Nevşehir), 3- Şarapsa Han (Antalya), 4- Ak Han (Denizli), 5- Ağzıkara Han (Aksaray), 6- Alara Han (Antalya), 7- Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı (Malatya), 8- Çardak Han (Denizli), 9- Susuz Han (Burdur), 10-İncir Han (Burdur), 11-Alay Han (Aksaray) dır.

Bu proje kapsamında bir komite kurulmuştur. Bu komite yukarıda belirtilen hususları dikkate alarak; Hıristiyanlık açısından önemli olan dokuz adet merkez belirlemiştir. Bunlar;

Hatay-Merkez: St. Pierre Anıt Müzesi,   İçel-Tarsus: St. Paul Anıt Müzesi,   İzmir-Selçuk: Meryem Ana Evi,  Antalya-Demre: St. Nicola Kilisesi,   Bursa-İznik: Ayasofya Cami,   Manisa-Sard: Sard Sinagogu,   Manisa-Alaşehir: Alaşehir Kilisesi,  Manisa-Akhisar: Akhisar Kilisesi,   Isparta-Yalvaç: Pisidia Antik Kenti,   Nevşehir-Derinkuyu: Ortodoks Kilisesi,  Denizli-Pamukkale: Laodikya Antik Kenti olarak tespit edilmiştir.

Sadece bu dokuz mekânın değil, İstanbul, Şanlıurfa, İzmir, Bursa, Edirne, Gaziantep, Siirt, Mardin ve Bitlis gibi ülkemizin birçok kentinde İslamiyet açısından büyük önem taşıyan kutsal mekânlardan da tespit edilen eksiklikler, gerek Bakanlığımız bütçesinden gerekse Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu Başkanlığı'ndan temin edilen ödenekler kullanılarak giderilmektedir.

Yol yapımından çevre düzenlemesine, aydınlatmaya kadar değişik altyapı ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için bu güne kadar Bakanlığımız ve Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu Başkanlığı'ndan maddi destek sağlanmıştır.