'A'DAN Z'YE ÖZLÜ SÖZLER (2)

Odalar perdesiz olmadığı gibi insan da duygusuz, hayasız olmaz. Öğrenci karnesinden takdir alır. Anne baba 40 yıl çalışır, çocukları büyütür evlendirir. Fakat anne baba sağlığında takdir alamaz.

Allah korkusundan ağlayan kimse, sağılan süt memeye geri dönmedikçe cehenneme gitmez. Allah yolunda iken bulaşan hiçbir toz ile cehennem dumanı bir araya gelmez.

Öfke lastiği patlamış araç gibidir, öfke ile bir yere varılmaz. Öfke ile hareket edenlerin evlilik saltanatı bir yıl bile sürmez.  İnançlı ve sabırlı hareket edenlere evlilikte 60 yıllık geçen zaman onlara zarar vermez.

Öfkeli adam kapana benzer. Karşısından kaçana değil konuşana saldırır. Öfkeli olanın yanındaki susmalıdır. Burnundan soluyan adam yanında konuşanı affetmez. Ölüm için hiç şüphesiz ecelin gelmesi gerekir. Eceli gelmeyen hiçbir yiğit ölmez.

Sevgili peygamber efendimiz buyuruyor: 4 şey saadet nişanıdır.

*Kişinin hanımı saliha olur.

*Arkadaşları salih kimselerden olur.

*Çocukları kendine itaatlı olur.

*Rızkı için uzun yolculuğa gitmez.

Bahçe yeşilliksiz, Müslüman namazsız olmaz. Şu fani dünyada nefsin istekleri bitmez. Fakat ahirette de pişmanlık fayda vermez. Ürün iadesi olan bir işte zarar olmaz.

İbadet etmek için önce çok bilgi edin. Bilgisiz yapılan ibadetten fayda gelmez. Bazı insanlar sabahı olmayan gece gibi, dibi belli olmayan kuyu gibidir. Böyle bir kimse ile evliysen veya böyle bir kimse ile ortak isen ömrün kısa olur. Fakat bunlarla anlaşma olmaz.

Kibrit ve çakmağı yanında taşıyan insan kimseden ateş istemez. Bazen kara koyunun ak kuzusu, bazen ak koyunun kara kuzusu olduğu gibi her dindar anne babadan salih çocuk doğmaz.

Her türlü hatayı işleyip ‘sen kalbe bak, benim kalbim temiz’ deyip kirli kalbini gösterenler unutmayın ki direksiz bina olmadığı gibi namazsız, niyazsız tam Müslümanlık olmaz.

Bazıları karşısındakinin suçu olsun olmasın bir şeyi bahane edip kalp kırar. Halbuki Müslüman Müslümana sert bile davranmaz.

Müslüman küfre alet olup ona hizmet etmez. Bazılarında Allah korkusu olmadığı için parayı gösterdiğin zaman yalan şahitliği yapmaktan bile geri durmaz.

Misafir gelince onu karşılar, onunla eve girersin. Ecel gelince yıkılır evden gidersin. Zira ecele karşı koyulmaz. Denize kapak bulunmaz. Ölüme çare bulunmaz. Tatlı sözlü adam bal peteğine benzer. O petekten arılar ayrılmaz. Acı sözlü insan dikenli çalıya benzer. Zira ona dokunulmaz.

ACI-TATLI SOHBET

Tatlı sözlünün sohbetine doyulmaz.  Acı sözlünün yanında durulmaz. Hiçbir şey sevmeyen, hiçbir şeyi sevemez. Hiçbir şey yapmayan hiçbir şeyden anlamaz. Bazısı nasihat dinlemez. Bazısı dinler fakat anlamaz. Bazısı hem dinler hem anlar. Fakat uygulamada işine gelmez. Güneşin önünde mum ışık vermez. Kalbin dişisi erkeği olmaz. Nehre komşu olursan taşın da onunla gider kabrin olmaz. Duvar dibinde durursan yıkılınca kabre lüzum kalmaz.