'Sessiz' devrim

İŞİTME KAYBI, ARTIK TARİHE KARIŞIYOR…

Bebeklikten yaşlılığa kadar her dönemde görülebilen işitme kaybı, yetişkinlikte iletişim, çocuklukta ise sosyal gelişim sorunlarına yol açıyor. İşitme cihazının insan hayatındaki önemine vurgu yapan Kulak İşitme Cihazları sahibi Berkan Koçak, sektörün öncüsü olan ‘Maico’ işitme cihazının tanıtımını yaptı.
İşitme kaybı sorununun kökeninde çeşitli hastalıklardan aşırı gürültülü ortamda çalışmaya kadar birçok neden yer alıyor. İşitme kaybı bazen yenidoğanlarda ortaya çıkıyor, bazen de yaşlılıkta kendini gösteriyor. Kulak İşitme Cihazları sahibi Berkan Koçak, sosyal yaşamın en önemli unsurlarından biri olan işitme ile ilgili olarak “Maico” işitme cihazını tanıttı. Berkan Koçak, Sağlık Bakanlığı, SGK ve sivil  toplum örgütlerinin çalışmalarıyla belirlenen standartlar çerçevesinde, bugün ülkemizde kalite açısından AB standartlarının üzerinde işitme cihazlarının satıldığını ifade etti.

HER 10 KİŞİDEN BİRİ DUYMUYOR
Sektörde eksiklik yaşanması nedeniyle işitme alanında çalıştıklarını belirten Koçak, Her 10 bebekten 1’inin işitme kaybıyla doğduğunu dile getirdi. Bu nedenle işitme cihazının insan hayatında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Berkan Koçak, şunları kaydetti:
“Bizim sektörde ki en büyük farkımız cihazı satıp geçmek değil. Bu anlamda gelen müşterilerden en çok bu yönde şikâyetler alıyoruz. Amacımız işitme kayıplarına olabildiğince kalıcı çözüm yolları bulmak estetik acısından hiçbir şekilde görünmeyen cihazlarımız var. İnsanlarımız görünecek diye işitme merkezlerine gelmemezlik yapmasınlar.

İŞİTME KAYBI İHMALE GELMEZ
İşitme cihazlarının ikiye ayrıldığını ifade eden Koçak, modeller arasında Türkiye ile Avrupa arasında ciddi farklılıklar yaşandığının da altını çizdi. Öyle ki Türkiye’de bej rengi ve kulak içi modeller tercih edilirken Avrupa’da ise özellikle fosforlu modellerin kullanıldığını belirten Koçak konuşmasına şöyle devam etti:
“Kulak içi cihazlar estetik oluyor ve görünmüyor. Kulak arkası cihazlar ise tere neme karşı daha dayanıklı. Ten rengi cihazlar Türkiye’ye özel üretiliyor. Avrupa ülkelerinde ise çocuklar erkekse fosforlu mavi kızlar ise pembe veya kırmızı şeklinde kullanıyor. Sebebine gelince o ülkeler bunu biraz daha sindirmiş durumda. Birçok hastamızla özellikle okullarda dalga geçildiği için bunu kullanmak istemeyen insanlar oluyor. Çocuklar cihaz kullanmıyor. Bununla ilgili öğretmenlere eğitim açısından çok görevler düşüyor diyebilirim.”
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nde gerçekleşen tanıtım lansmanına, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. KBB Ana Bilim Dalı Başkanı Hasan Ümit Özçağlar, Uzman Odyolog Berna Dikmen, Maico Distribütörü Yaşar Bolu, Kulak İşitme’nin sahipleri Berkan- Fadime Koçak ve Mayiper Herduran katıldı.

Serçin ÇILDIR, Yıldız ÇİÇEK